Угорщина потерпає від кризи – Орбан звинувачує європейські санкції щодо Росії

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан знову скритикував європейські санкції запроваджені щодо Москви за російську війну в Україні та закликав Брюссель переглянути рішення, які він називає помилковими.

Інфляція в Угорщині сягнула найвищого за двадцять років рівня, і угорська валюта форинт втрачає вартість, в той час, як Європейський Союз погрожує урізати Будапешту європейські субсидії через звинувачення уряду Орбана в порушенні принципів верховенства законів та демократії.

Цього тижня кілька тисяч угорців протестували у зв’язку з рішенням уряду, яке підвищить оподаткування малих підприємств.

Віктор Орбан, який з поміж інших європейських лідерів підтримує найтісніші зв’язки з російським президентом Путіним, знову заявив, що саме економічні санкції Євросоюзу щодо Росії шкодять Угорщині та Європі загалом.

Орбан віддавна виступає проти санкцій і на відміну від інших сусідів України його уряд відмовилася пропускати через угорську територію міжнародну військову допомогу для українців.

«Спочатку я думав, що ми самі встрелили собі в ногу, але зараз зрозуміло, що європейська економіка встрелила собі в легені та задихається», – цитує агентство Reuters слова Віктора Орбана в інтерв’ю угорському радіо 15 липня.

Орбан сказав, що Україні треба допомагати, але, за його словами, європейські керівники мусять переглянути свої дії, бо санкції завдають шкоди європейській економіці, не послаблюючи Росію і не сприяючи припиненню війни.

«Санкції не допомагають Україні, але вони шкодять європейській економіці, і якщо так буде далі, то вони знищать європейську економіку», – стверджує угорський керівник, наполягаючи, що Брюссель «повинен визнати, що прорахувався».

Будапешт відкрито блокував запровадження останнього пакету санкцій ЄС щодо Росії, який передбачає відмову від російської нафти – головного джерела фінансових надходжень Москви.

Угорщина погодилась підтримати ті санкції лише тоді, коли отримала право і далі безперешкодно купувати російську нафту, яка надходить трубопроводами.

Віктор Орбан називає своїм досягненням укладення вигідних контрактів на придбання російського газу.

«Енергопостачання Угорщини забезпечено. Газ маємо і будемо мати, постачання нафти забезпечено. Наше економічне зростання стабільне», – переконував він угорців у своєму дописі у Facebook 7 липня.

Але світове зростання цін на енергію не оминуло Угорщину, і уряд Орбана запровадив державний контроль над цінами.

Віктор Орбан під час виборчої кампанії у квітні називав українського президента Володимира Зеленського своїм суперником.

Угорщина заявляє, що зосередилася на гуманітарній допомозі Україні, прийнявши сотні тисяч українських біженців.

Зеленський раніше закидав Орбану, що той відмовляється бачити звірства росіян в Україні.

Європейський Союз зараз наполягає, що санкції проти Росії необхідні та готує новий вже сьомий набір санкцій.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *