Сергій Лавров невдоволений, що на G20 говорять про війну Росії в Україні

Російська війна в Україні та її наслідки для світової економіки стали провідними темами зустрічі на індонезійському острові Балі міністрів закордонних справ Групи 20 (G20) найбільших економік світу.

Господарка зібрання індонезійська міністерка Ретно Марсуді 8 липня закликала колег “шукати шляхи просування вперед” і покласти край війні.

Вигуки “чому ви не припините війну?” лунали, коли на початку зустрічі Марсуді потискала руку російському міністру закордонних справ Сергію Лаврову.

Низка міністрів зокрема представники країн Групи 7 відмовилися брати участь в урочистому обіді, куди був запрошений Лавров.

“Ми разом будемо дуже чітко давати зрозуміти про нашу позицію стосовно Росії й щодо поведінки Росії”, – сказала очільниця міністерства закордонних справ Австралії Пенні Вонґ.

Російський міністр поскаржився на те, що російська війна стала предметом критичної уваги й запропонував натомість зосереджуватися на розв’язання економічних питань.

Лавров докоряв західним представникам за те, що він називав “русофобією”.

Японський міністр сказав, що з огляду на війну колеги не можуть поводитися так, ніби нічого не сталося.

На минулій зустрічі міністрів фінансів країн G20 у квітні у Вашингтоні низка представників демонстративно вийшли на знак протесту під час виступу російського міністра.

Але в зустрічі беруть участь також представники країн, які відкрито не засудили напад Росії на Україну та російську окупацію українських територій, зокрема такі як Індія, Індонезія, Китай, Південно-Африканська Республіка.

Індонезія пропонує зосередитися на тому, як бідніші країни будуть вражені зростанням цін на харчі, що зокрема спричинено російсько-українською війною.

Українського міністра закордонних справ Дмитра Кулебу запросили виступити перед зібранням G20 і він мав зробити це з допомогою відеозв’язку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *