Картина «Поранений ангел»

«Поранений ангел» – найвідоміша картина Фінських національних зборів Афінеуму (Гельсінкі), яка стала художнім символом країни.

"Раненый ангел"  /СКР/архів

Вона була написана в 1903 році фінським художником-символістом Уго Сімбергом (1873-1917). Сюжет його неоднозначний і повністю залежить від інтерпретації. На ньому зображені двоє хлопчиків, які несуть знесиленого білого ангела на ношах з перев’язаною головою і кровоточивим крилом. Хлопці одягнені в темний одяг. У них сувора міміка. Їх послання, про ангела, не зовсім ясне. Незрозуміло, куди його несуть, і що буде з цією тендітною дитячою фігурою далі (що викликає деяку тривогу, адже всі ми любимо хепі-енд). До речі, сам автор відмовився пояснювати сенс картини, залишивши глядача розгадати цю таємницю самостійно.
Відомо, що художник намалював «Пораненого ангела» після успішного курсу лікування в нервовій клініці. Розріджений/похмурий пейзаж картини – це реальний вид на околиці, де знаходилася лікарня Калліо (Гельсінкі). А поруч були будинки робітників і школа для незрячих дітей.
Отже, що ж там з ангелом: вони його знищують або рятують?
Тривожна картина сповнена символізму, і для її прочитання ми розглянемо деталі. Ми бачимо зіткнення земного і небесного. Чорно-білий дуалізм – це протистояння життя і смерті: вони завжди йдуть пліч-о-пліч один з одним. Також варто звернути увагу на те, що тут зображені саме діти, а не дорослі (адже невинні душі, що дає надію на хороший результат). В їхніх руках білий ангел вчепився в букет пролісків – символ життя, що зароджується   та одужання. Хочеться думати, що до нього (як і до автора картини) добре поставляться і відпустять з миром.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *