З 1 січня 2023 року у Словаччині з’являться 160 нових органів місцевого самоврядування національних меншин

Ласло Буковинський, Повноважний Представник Уряду Словацької Республіки у справах національних меншин  зазначив, що розширення переліку ґрунтується на результатах та інтерпретації торішнього перепису населення та законодавчих умовах.

На архівній фотографії Ласло Буковинський, Повноважний Представник Уряду Словацької Республіки у справах національних меншин

Братислава, 17 червня (TASR) – Список населених пунктів, де національні меншини складають понад 15 відсотків, буде розширений, щоб створити 160 нових органів місцевого самоврядування, а також 300 місцевих районів. Про це йдеться в проєкті урядової постанови, яка представлена представником уряду Словацької Республіки у справах національних меншин Ласло Буковським на засіданні Комітету з питань національних меншин і етнічних груп (VNMES) у четвер (16.06.2022). Постанова має бути внесена до порядку денного Кабінету міністрів до кінця липня, а оновлений перелік діятиме з 1 січня 2023 року.

Довірена особа зазначила, що розширення переліку ґрунтується на результатах та інтерпретації торішнього перепису населення та законодавчих умов. Відповідно до закону, представники національних меншин в органах місцевого самоврядування, де вони становлять не менше 15 відсотків населення після двох послідовних переписів, мають право використовувати свою мову  національної меншини в офіційних комунікаціях. “Права на мову меншини повинні бути розширені, особливо у випадку ромської меншини та русинської меншини на північному сході Словаччини“, – сказав Буковський. Він зазначив, що список органів місцевого самоврядування  національних меншин буде розширений, щоб створити 88 органів місцевого самоврядування русинської національної меншини, 66 органів місцевого самоврядування ромської національної меншини, п’ять органів місцевого самоврядування угорської національної меншини і один муніципалітет німецької національної меншини. “Крім нових органів місцевого самоврядування, державне регулювання поширюється також на частину інших муніципалітетів, всього їх буде понад 300″, – додав чиновник.

Він також повідомив, що проєкти назв муніципалітетів мовою меншини були підготовлені експертними робочими групами, що складаються з науковців, істориків та лінгвістів, які розмовляють мовами відповідних національних меншин. «У проєкті положення враховувалися визначені муніципалітети та частини муніципалітетів, сформульовані Робочою групою, а також мовні та соціальні аспекти. З зацікавленими муніципалітетами також зв’язувалися через анкетний запит“, – додав Буковський

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *