Вища школа економіки передбачила масову деградацію росіян

Через санкції й втрату доступу до західних технологій російська економіка втратить складність, стане примітивною, а разом з нею людський капітал почне деградувати, адже в нових умовах з’явиться попит на менш кваліфікованих працівників. Таку точку зору в інтерв’ю «Комерсанту» висловив директор Центру трудових досліджень Вищої школи економіки Росії Володимир Гімпельсон.

За його словами, проблеми, запущені нинішньою кризою, є довгостроковими: втративши імпортну техніку, обладнання, комп’ютери та мікроелектроніку, країна буде змушена адаптуватися.

“Якщо раніше за допомогою європейських, японських або корейських компаній ми прагнули виробляти сучасні автомобілі, то тепер, коли всі пішли, нам потрібно буде відновити виробництво вітчизняних автомобілів. Десь створити з нуля, десь повернути ті технології, які у нас колись були. Тим часом старі технології займають більше часу, ніж сучасні. Це означає, що буде потрібно більше працівників. Тобто зайнятість буде рости, але люди будуть займатися більш примітивною працею », – сказав приклад Гімпельсон.

З точки зору структури економіки, за його словами, країну чекає “втрата складності, поступова примітивізація, деградація”.

“І це має значення не тільки з точки зору виробленої продукції, але і з точки зору людського капіталу, тобто які навички та вміння будуть розвиватися у тих, хто буде брати участь в цьому процесі”, – говорить Гімпельсон.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *