Шимон Перес про Путіна

Багато хто з вас напевно читав присвячений Путіну, Росії та Америці фрагмент інтерв’ю, яке Шимон Перес дав 31 серпня 2016-го британському журналу «Tablet».

Мені здається, зараз час освіжити його в пам’яті всім, хто читав, і прочитати тим, хто тоді пропустив. Багато літер, але не полінуйтеся, тим більше, що легко читається.

Поясню, чим цікава думка саме цієї людини. Один із засновників Ізраїлю, 93-річний Шимон Перес був на той момент найстарішим політиком на планеті.

Творець ізраїльського ВПК, батько ізраїльського атома (можливо, не лише мирного), він до того, як 2007-го зайняв символічний пост президента країни, встиг попрацювати главою міноборони, тричі міністром закордонних справ, двічі прем’єром. Загалом, у питаннях міжнародних відносин, державного та військового будівництва Перес розбирався краще за багатьох, з проблем «архітектури безпеки» лекції міг читати, а про життя в кільці справжніх, а не уявних ворогів, знав з власного досвіду.

Не дивно, що всі світові лідери, включаючи Путіна, не втрачали можливості доторкнутися до живого джерела знань і мудрості. Якщо вірити сайту Кремля, з 2010-го по 2015 рік Путін і Перес спілкувалися мінімум 6 разів.

Інтерв’ю журналісту «Tablet» Девіду Семюелсу стало останнім у житті Шимона Переса, він помер від наслідків інсульту 28 вересня 2016 року. Думаю, Перес розумів, що скоро піде і саме тому не соромився в оцінках, відкрито говорив про речі, які раніше, швидше за все, хотів би тримати при собі.

До Росії перейшли від Китаю

Перес розповів, як під час зустрічі із Сі Цзіньпінем сказав йому: «Економічно ви майже зрівнялися з Америкою. Отож послухайте: ви повинні вирішити, хто ви — ті, хто дає або бере. Найбільша помилка використовувати силу для того, щоб брати. Найбільша мудрість – віддавати».

«До речі, про тих, хто бере», — продовжив інтерв’юер і перейшов до Володимира Путіна.

«Я і Путін – дуже добрі друзі, – сказав Перес. – І я передам вам коротко зміст однієї з наших останніх розмов.

Я сказав йому:

– Вам 63 роки – мені 93 роки. Скажіть, чого ви хочете досягти протягом найближчих 30 років? За що ви боретеся? Ви сподіваєтесь напаскудити  Америці?

Він каже:

– Ні.

– Америка хоче частину Росії? Ні. Ви маєте проблеми в переговорах з Обамою?

Він каже:

– Чому ви питаєте?

Я кажу:

— Слухайте, я не шпигун, хоч би що там було, розкажіть.

Він каже:

– А ви як думаєте?

І я сказав:

— Америка переможе, і неважливо, що ви робитимете.

– Чому?

— Тому що їм пощастило, а вам ні.

Я розповів йому більше.

— Що бачить уранці американець, коли прокидається? На півдні – Мексика, і вони приймають мексиканців у своїй країні. На півночі – Канада, і вони найкращі у світі друзі. А праворуч і ліворуч – риба у воді.

Про що має турбуватися Обама?

Ось ви: ви прокидаєтеся вранці, і що маєте? Японія, Китай, Афганістан? Боже мій! Вони знають, що у вас повно землі, а ви не даєте їм жодної копійки. Ви володієте 20 відсотками прісної води – і нічого не даєте.

Тому коли в Сибіру розтане сніг, перше, що ви побачите, будуть китайці. Тому що на сході багато китайців, але не так багато росіян.

Друге, що я сказав йому:

— В Америки найкраще співвідношення між площею країни та кількістю населення. А у вас – найгірше. Двадцять мільйонів квадратних кілометрів. Боже мій!

А ось чого у вас нема – це людей. Ваші люди гинуть. Не обманюйте себе аплодисментами та тим, що народ каже. Вони не вибачать вам. Чому тривалість життя росіян – 62 роки, а американців – 82 роки?

А потім я сказав йому: «Ви поводитеся, як цар».

Я зараз дуже відвертий. Я сказав:

– Що робили царі? Вони розвивали два міста – Санкт-Петербург та Москву, як вітрини. Там ви знайдете все, що захочете.

А решта Росії – як Нігерія, вкрита снігом. Люди у вас вмирають. Ви не даєте їм життя. Думаєте, вони вибачать вам?

Чому Америка – велика? Тому що вони завжди віддавали. Чому у Європі проблеми? Тому що вони беруть. Америка дає – і люди думають, це тому, що вона щедра. А я гадаю, це тому, що вона мудра. Віддаючи, ти твориш друзів. Найвигідніші інвестиції – заводити друзів.

Америка мала мужність прийняти план Маршалла, величезний шматок свого ВВП вони віддали Європі. І таким чином показали, що це найкраща інвестиція у світі.

Немає жодної великої європейської країни, яка не була б імперією. І що сталося? Вони були викинуті та пішли ні з чим. Англія, найбільша імперія від сходу до заходу сонця, всі океани, а милі мирні індійці викинули їх і не залишили їм нічого, крім трьох маленьких островів, і вони не знають, що з ними робити.

Повірте мені, сказав я Путіну, вороги та ворожнеча – найбільша розтрата у житті. Ви інвестуєте у дурість»

Далі Перес розповідає про аргументи Путіна:

Чого вони хочуть від мене? Що потрібне цьому НАТО? Радянського Союзу більше нема. Варшавський договір ліквідовано. Я готовий стати членом НАТО, як і ви! Але навіщо їм у НАТО Грузія? Навіщо їм Румунія в НАТО? Вони хочуть іти до Європи, нехай ідуть до Європи. Але з якою армією вони хочуть воювати?

Закінчується ця частина розмови словами Переса:

«Я сказав Путіну: слухайте, на зло всьому, чому б вам не робити так, як роблять американці?

Створіть іншу форму керування. Або якийсь керівний орган, який дозволить зростати компаніям (мова про самостійний приватний бізнес – Ст. К.). Єдине, що у вас є, це уряд. В уряді у вас найамбітніші люди. Вони корумповані, корумпують інших…

Створіть компанії, і нехай вони роблять те саме, що американські компанії.

– Добре, – каже він. – Що ви пропонуєте?

Я сказав: «У нас в Ізраїлі мільйон російськомовних людей. Ми – найкращі в науці, можливо – серед найкращих. Ми готові допомогти вам. Працюйте поза урядом.

Або покиньте уряд, все одно вони корумповані. Ви не переможете»

Він каже: “Добре, спробуймо”

******

Через 7 з гаком років після цієї розмови дуже добре видно, хто, що і як спробував.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *