ФЕНОМЕН ПЛЕМЕНІ ХУНЗА, ЯКИЙ НЕ МОЖУТЬ ПОЯСНИТИ ВЧЕНІ

Долина річки Хунза розташована на кордоні Індії й Пакистану, її ще називають «оазисом молодості». Чому? Тривалість життя місцевих жителів становить 110-120 років. Вони майже ніколи не хворіють і виглядають молодими. Їх довголіття все ще веде дослідників в глухий кут.

ФЕНОМЕН ПЛЕМЕНИ ХУНЗА, КОТОРЫЙ НЕ МОГУТ ОБЪЯСНИТЬ УЧЕНЫЕ  /СКР/Жителі долини Хунза, на відміну від сусідніх національностей, виглядають дуже добре. Подібні до європейців. Згідно з легендою, карликовий гірський штат був закладений воїнами армії Олександра Македонського під час його індійської кампанії.

Хунза розважає той факт, що когось іншого називають гірською людиною.

Адже вони оселилися біля знаменитого «місця гори» зустрічі” – це точки, де сходяться три найвищі системи світу: Гімалаї, Гіндукуш і Каракорум. Сьогодні Хунзою керує пакистанець. Міністерство у справах Кашміру і Північних територій. Одною  з основних пам’яток  Хунза – льодовик, який  широкою холодною річкою спускається в долину.

У них є своя мова, бурушаскі (бурушанські), родинні зв’язки якої до цього часу не встановлені з жодною з мов світу, хоча всі тут знають і урду, і багато хто з них знає ще й англійську, вони сповідують іслам, але не той, до чого ми звикли, а Ісмаїлі – одним з найбільш містичних і таємничий релігій. Тому в Хунзі ви не почуєте звичайного заклику до молитви. Звернення до Бога – це особиста справа і час для всіх.

Хунза плаває в крижаній воді навіть в 15-градусні морози, до ста років грають в рухливі ігри, 40-річні жінки схожі на дівчаток, у віці 60 років вони зберігають стрункість і витонченість фігури, а у віці 65 років все ще народжувати дітей. Влітку вони їдять сирі фрукти та овочі, взимку їдять
сонячні абрикоси й пророслі зерна, овечий сир.
Дещо інше цікаве: під час «голодної весни» (період, коли плоди ще не дозріли; триває 2-4 місяці), вони майже нічого не їдять ітільки раз в день п’ють напій з кураги. Такий звичай зводиться
в культ і строго дотримується. Шотландський лікар Маккаррісон , перший, описуючи Happy Valley, підкреслив, що споживання білків там знаходиться на найнижчому рівні норми, якщо взагалі її можна назвати норма. Добова калорійність хунзи в середньому становить 1933 ккал і містить 50 г білка, 36 г жиру і 365 г вуглеводів.

У книзі «Хунзас – люди, які не знають хвороб» Р. Бірчер підкреслював наступні дуже суттєві переваги харчової моделі в цій країні:

– перш за все, вона вегетаріанська;
– велика кількість сирих продуктів;
– в щоденному раціоні переважають овочі та фрукти;
– натуральні продукти, без будь-якої хімізації, і приготовані з збереження всіх біологічно цінних речовин;
– алкоголь і ласощі вживаються вкрай рідко;
– дуже помірне споживання солі;
– продукти, вирощені тільки на рідному ґрунті;
– регулярні періоди голодування.

У 1984 році один з хунзакутів, якого звали Саїд Абдул Мобуд, прибув до лондонського аеропорту Хітроу. Він спантеличив робітників еміграційної служби, коли він пред’явив свій паспорт. Відповідно  згідно з документом, Хунзакут народився в 1823 році і йому було 160 років.
Мулла, який супроводжував Мобуда, зазначив, що його підопічним вважається святим в країні Хунза, відома своїми довгожителями. У Мобуд відмінне здоров’я і здоровий глузд. Він прекрасно пам’ятає події з 1850 року.

Про свій секрет довголіття місцеві жителі кажуть просто: будьте вегетаріанцями, багато фізичної роботи, постійно рухайтеся і не змінюйте ритм життя, тоді ви проживете до 120-150 років.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *