Суд заборонив “Опозиційний блок”

Восьмий апеляційний адміністративний суд рішенням від 8 червня заборонив діяльність політичної партії “Опозиційний блок”.

Як повідомляє «Чесно», майно партії та всіх її осередків, згідно з рішенням суду передається державі, однак саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

Хоча формально засідання суду було відкритим, однак журналістів після низки “відмахувань” не пустили до зали засідань, а також не відповіли на письмове клопотання про проведення відеотрансляції засідання. Як наслідок причини заборони “Опозиційного блоку” стануть відомими лише після публікації повного тексту судового рішення.

«Судовий процес має бути відкритим, особливо у таких резонансних і суспільно важливих справах, як заборона партій. Мене із журналістським посвідченням не пустили, тримали на прохідній, хоча я прийшов за 20 хвилин до початку розгляду справи. А вже за півтори години повідомили, що засідання закінчилося», — розповів провідний аналітик руху «Чесно» Ігор Фещенко.

Суд частково задовольнив адміністративний позов Міністерства юстиції України щодо вимоги про створення ліквідаційної комісії партії. Як зазначили в апараті суду, представник «Опозиційного блоку» на засіданні не був присутнім.

Нагадаємо, 20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупинено діяльність 11 політичних партій.

Згодом, 14 травня, президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Зокрема підставою є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України.

Наразі Мін’юст подав позови про заборону 12 партій: “Опозиційна платформа — За життя”, “Опозиційний блок”, “Партія Шарія”, “Наші”, “Ліва опозиція”, “Союз лівих сил”, “Держава”, “Прогресивна соціалістична партія України”, “Соціалістична партія України”, “Соціалісти”, “Блок Володимира Сальдо”, “Русь єдина”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *