Рішучість України недооцінена: розвідка США переглядає методи прогнозування

Американська розвідка досить точно передбачала вторгнення Росії в Україну, але недооцінювала «рішучість чинити опір» в самій Україні. У зв’язку з цим американські спецслужби мають намір переглянути свої методи аналізу і включити в них додаткові фактори, пише Associated Press.

У травні директор Національної розвідки США Авріл Хейнс стверджував, що Національна розвідувальна рада оцінить, як агентства аналізуватимуть такі фактори, як «воля до боротьби» і «здатність боротися». Хейнс сказав, що обидві ці показники “досить складні для ефективного аналізу, і ми розглядаємо різні методології”.

Кілька джерел, знайомих з цією історією, розповіли Associated Press, виступаючи на умовах анонімності, що розглядаються два ключових питання : чому Росія воює гірше, а Україна захищається краще, ніж очікувала західна розвідка.

Джерела відзначають, що, хоча Росія послідовно веде “гібридні війни”, вона не проводила прямих великих наземних операцій з 1980-х років, а це означає, що багато заявлених Росією військових можливостей не були “випробувані на практиці”. При цьому активний експорт зброї з РФ справив у фахівців враження, що у Москви набагато більше ракетних комплексів і літаків, готових до розгортання, ніж виявилося.

Серед інших проблем російської армії експерти називають «поганий бойовий дух військ», зловживання наркотиками та алкоголем російськими військовими, а також відсутність унтерофіцерів.

Генерал-лейтенант у відставці Роберт Ешлі, колишній директор розвідувального управління Пентагону, сказав, що представники розвідки знали все це, але не очікували, що початок бойових дій спричинить “каскадний колапс” і ускладнить “навіть найпростіші операції” для росіян.

Разом з тим прогнози про здатність України чинити опір ґрунтувалися на розбіжностях між Вашингтоном і Києвом щодо ймовірності вторгнення і готовності України. Джерела AP стверджують, що США рекомендували Україні перекинути війська з Донбасу для посилення оборони навколо Києва. Однак у той час Зеленський і його команда проігнорували попередження, можливо, щоб придушити ймовірну паніку і захистити економіку.

За словами одного американського чиновника, Зеленський ніколи не проходив через кризу рівня, з яким його країна зіткнулася раніше. При цьому він отримав всесвітнє визнання за те, що після початку вторгнення відмовився покинути країну і зумів взяти ситуацію під контроль.

Генерал-лейтенант Скотт Берріер, виконуючий обов’язки директора розвідки Пентагону, заявив у березні, що його попередня оцінка «українців не була такою підготовленою (до вторгнення. – Ред.), як і повинно бути. Тому я засумнівався в їх готовності боротися. Це була погана оцінка з мого боку, тому що вони борються хоробро і з гідністю і приймають правильні рішення”

При цьому джерела AP відзначають, що до війни “було достатньо доказів рішучості України”. Анексія Криму Росією у 2014 році та восьмирічна війна на Донбасі значно посилили ставлення українського суспільства до Москви, а Збройні сили України пройшли багаторічну підготовку, отримали постачання зброї зі США при всіх адміністраціях.

Помилкові оцінки розвідки, які не враховували “волю до боротьби” і “здатність воювати”, призвели до того, що Захід очікував від афганського уряду ефективного опору талібам, а від України – швидкої капітуляції перед агресором, але в обох випадках події розвивалися за протилежними сценаріями, пише AP.

  • 10 травня глава національної розвідки США Авріл Хейнс на слуханнях комітету Сенату США заявив, що Кремль переглядає плани війни в Україні – від невдалого “бліцкригу” він переходить до затяжної війни на виснаження.

Liga.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *