Вважають, що введення з боку ЄС повного ембарго на російські нафту і газ позбавить Путіна можливості фінансувати війну

Це не так.

Пояснюємо чому.

Якщо припустити, що ЄС запроваджує повне ембарго з 1 липня, то до кінця року Росія втратить від такого кроку приблизно 150 млрд доларів.

Сума велика.

Але Путін має чимало можливостей відшкодувати навіть таку втрату.

Перше.

Якусь частину нафти та газу Росія все ж таки зуміє перенаправити на інші ринки. Нехай це буде невелика частина, нехай лише 20 відсотків від того, що йде до Європи. Але це вже 30 млрд доларів, які повернуться до кишені Путіна.

Друге.

Ліквідна частина Фонду національного добробуту (ФНД) становить нині понад 7 трлн карбованців. І ці гроші, на відміну від резервів ЦБ, під арешт у країнах ЄС не потрапили. Так, формально ФНД призначений на формування пенсій майбутніх поколінь росіян. Але чи про це зараз думає  Путін? Ні звичайно. Він легко відправить ці гроші на війну.

А це ще щонайменше 100 млрд доларів.

Третє.

Путінські олігархи мають «кубушки». Де-факто вони перебувають в особистому розпорядженні самого Путіна. Не єдина, але, мабуть, найвідоміша з них – скарбничка “Сургутнефтегаза”. За наявними оцінками, у ній зараз близько 2,5 трлн карбованців.

Ось ще 30-35 млрд доларів.

І, повторяємось, ця скринька – не єдина.

Четверте.

Є така річ як банківські вклади росіян. Нині на них близько 30 трлн карбованців. Буде треба – Путін у момент конфіскує частину цієї суми. Зрозуміло, під пристойним приводом. Скаже – військова позика, Батьківщині потрібні гроші, треба згуртуватися та потерпіти. До речі, найбідніші від такого кроку не постраждають, оскільки найбідніші взагалі жодних вкладів не мають. Тож соціального вибуху не станеться. Тоді Путін отримає близько 6 трлн рублів, а це ще плюс приблизно 85 млрд доларів у нього в кишені.

Разом.

Без особливих проблем Путін може акумулювати на продовження війни близько 250 млрд доларів.

Це набагато більше ніж втрати від гіпотетичного європейського ембарго.

Цими грошима Путін зможе фінансувати війну ще дуже довго.

Тому:
  1. Так, ЄС зобов’язаний якнайшвидше відмовитися від фактичного фінансування путінського мілітаризму.

2. Ні, такий крок, на жаль,  не позбавить Путіна грошей на подальше ведення війни. На жаль.

Треба бути реалістами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *