Джо Байден: Путінська агресія об’єднала Європу навколо НАТО

Президент США виступив із напутнім зверненням до нових морських офіцерів

Президент Джо Байден у п’ятницю звернувся до випускників Військово-морської академії в Аннаполісі (штат Меріленд), сказавши, що вони будуть «представниками та захисниками нашої демократії», оскільки вільні суспільства знаходяться під загрозою через вторгнення Росії в Україну та морську експансію Китаю.

У своєму напутньому зверненні до тисячі офіцерів-випускників на Меморіальному стадіоні ВМС та Морської піхоти Байден заявив, що реакція Заходу на «жорстоку» війну президента Росії Володимира Путіна в Україні показує, що світ об’єднується не за географічними принципами, а «навколо спільних цінностей».

Він назвав вторгнення російських військ в Україну “прямою атакою на фундаментальні засади міжнародного порядку, заснованого на правилах”, додавши, що “це світ, в який ви вступаєте”.

“Дії, вжиті Путіним, були спробою “фінляндизувати” всю Європу, зробити її повністю нейтральною”, – сказав Байден, – натомість він об’єднав усю Європу навколо НАТО”.

Байден сказав випускникам, що, хоча вони вчитимуться управляти найсучаснішими літаками, служити на першокласних кораблях і використовувати новітні технології, «найпотужніший інструмент, яким ви володітимете, — це наша неперевершена мережа глобальних альянсів і сила наших партнерських відносин».

Президент сказав випускникам, що вони «захищатимуть міжнародні правила дорожнього руху», особливо в Індо -Тихоокеанському регіоні, де слід «забезпечити свободу судноплавства у Південнокитайському морі та за його межами».

“Ці давні морські принципи є основою глобальної економіки та глобальної стабільності, – сказав він, – а ви допоможете об’єднати наших союзників у Європі з нашими союзниками в Індо-Тихоокеанському регіоні”.

Випускники Військово-Морської академії під час офіційної церемонії на стадіоні.

 У своєму виступі Байден не згадав про два масові вбивства, що трапилися за останні тижні. У неділю, він разом з першою леді Джілл Байден відвідає Ювалде (штат Техас), щоб потішити сім’ї, які сумують за 19 дітьми та двома вчителями, які загинули під час стрілянини у вівторок у початковій школі, повідомив Білий дім.

Виступ Байдена перед випускниками Військово-морської академії став його першим напутнім зверненням цього року. Він також має намір виступити з промовою у своїй альма-матер – Університеті штату Делавер – на суботній церемонії вручення дипломів.

Президент у своїй промові оцінив стійкість випускників академії 2022 року, яку вони виявили під час пандемії. Він також традиційно «помилував» тих курсантів, які були винні у незначних порушеннях, допущених ними під час навчання в академії.

Джо Байден віддав належне пам’яті колишнього сенатора-республіканця Джона Маккейна, який був випускником цього престижного військово-навчального закладу та був похований на території академії.

«Знаходячись тут, я не можу не думати про Джона і про те, як багато для нього означала Військово-морська академія», – сказав президент США.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *