Цікаві факти з всесвітньої історії

У Стародавньому Вавилоні лікаря, який був винний у загибелі пацієнта, відрубували обидві руки.

Стародавні кельти в бою були жахливі – вони не одягали жодного одягу і фарбувалися у синій колір. Видовище натовпу голих синіх воїнів саме собою приводило супротивника в жах, про що писав, навіть Юлій Цезар. На додаток до всього, вони покривали волосся червоною глиною і покривали себе татуюваннями.

Бритти раніше не морочилися етичністю евтаназії. Невиліковно хворих просто скидали зі скелі.

Перська армія в давнину була страшною силою. Особливо для врятованих нею міст, яким доводилося її годувати. Перський правитель Ксеркс вважав за краще обідати разом із усіма 15 тисячами солдатами та світою. Щоб нагодувати такий натовп, місту потрібно було витратити близько 100 мільйонів сучасних доларів. Ця сума включала золоті і срібні кубки і миски, з яких «захисники» воліли їсти і пити, а також великий намет для Ксеркса. Коли армія рухалася далі, все це золото та срібло вони забирали з собою.

Першу “заморозку” для ран вигадав гладіатор Гален з Пергамума (Galen of Pergamum). Для полегшення хворобливих відчуттів від роботи з мечем і нанесених легких ран він придумав наносити суміш оливкової олії, віск та рожеві пелюстки. Суміш швидко випаровувалась, даючи відчуття прохолоди. Гален назвав її кератум хумідум (ceratum humidum). Зараз такі суміші називають «кольдкрем» («охолодний крем»).

У 16 столітті у Китаї найпоширенішим способом самогубства було з’їсти фунт солі.

Козел відпущення, або хлопчик для биття – цілком реальна посада. Так називали дитину, яка сиділа за королівським сином на уроках. Якщо принц давав невірну відповідь, за нього карали саме цього хлопця.

Середньовічне пиво було значно густішим за нинішнє. Консистенцією воно більше нагадувало вівсяний кисіль, варили його таким, щоб воно не псувалося. Завдяки використанню хмелю як консерванту пізніше пиво стало рідшим.

Виделки, як столові прилади могли б набути поширення в Європі значно раніше, якби не були заборонені духовенством з формулюванням «Їжу, дану Богом, треба їсти засобами, наданими Богом», тобто пальцями.

Моряки в давнину намагалися мати в роті хоча б один золотий зуб. Навіщо, як ви думаєте? На чорний день, щоб було на що поховати тіло далеко від дому.

У давнину вважалося, що певні кольори можуть відлякувати злих духів від дітей. Блакитний колір асоціювався з добрими небесними духами, тож хлопчики носили одяг синіх відтінків. Дівчатка тоді не мали такої цінності, тому одягалися у чорну чи сіру сукню. Тільки в середні віки з дівчатами став асоціюватися рожевий колір.

Середньовічний пральний порошок робився з деревної золи та сечі.

У 18 столітті стильні європейські жінки зголювали собі брови та замість них наклеювали штучні, виготовлені з мишачого хутра.

Шотландські волинки спочатку робилися з овечого шлунку.

Сажотрусам належало митися тричі на рік — навесні, восени та на Різдво. Решту часу вони ходили вкриті сажею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *