Гутерреш визнав нездатність Радбезу ООН зупинити війну проти України

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш визнав нездатність Ради Безпеки цієї організації запобігти війні та зупинити її.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ВВС.

Під час перебування в Києві у четвер Гутерреш сказав, що для нього це є «джерелом великого розчарування, досади та гніву».

«Дозвольте мені бути гранично ясним: Рада Безпеки не спромоглася зробити все, що в її силах, аби запобігти цій війні та зупинити її», – заявив він.

Водночас зазначається, що пізніше Гутерреш заявив: у той час, як Рада Безпеки була «паралізована», ООН вживала інших заходів.

На Раду Безпеки ООН, що складається з 15 членів, покладено завдання забезпечення миру та безпеки у світі. росія є одним із п’яти постійних членів Радбезу, що мають право накладати вето на її рішення. Через її позицію жодної резолюції стосовно війни рф проти України ухвалено не було.

Генасамблея ООН ухвалила дві резолюції – «Агресія проти України» та «Гуманітарні наслідки агресії проти України». Структури ООН надають гуманітарну допомогу постраждалим від російського вторгнення районам, переселенцям та біженцям з України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *