Інтерв’ю The Associated Press: Зеленський прагне миру, попри звірства Росії

Президент України Володимир Зеленський заявив у суботу, що він прагне домагатися миру, попри нападу Росії на мирних жителів, які приголомшили світ, і він відновив прохання про більше зброї перед очікуваним сплеском бойових дій на Сході країни.

Про це він сказав в інтерв’ю The Associated Press через день після того, як щонайменше 52 людини були вбиті в результаті удару на залізничному вокзалі в східному місті Краматорськ, і як докази вбивств цивільного населення з’явилися після того, як російські війська не змогли захопити столиця Київ.

«Ніхто не хоче вести переговори з людиною чи людьми, які катували цей народ. Це все зрозуміло. І як чоловік, як батько я це чудово розумію», – сказав Зеленський. Але «ми не хочемо втрачати можливості, якщо вони у нас є, для дипломатичного вирішення».

Одягнувши оливковий сірий колір, який ознаменував його перетворення на лідера війни, він виглядав помітно виснаженим, але з рішучим бажанням вистояти. Він поговорив з AP у приміщенні президентського офісного комплексу, де вікна та коридори захищені амбразурами з мішків з піском та важко озброєними солдатами.

«Ми повинні боротися, але боротися за життя. Не можна боротися за прах, коли немає нічого і немає людей. Тому важливо зупинити цю війну», – сказав Зеленський.

Російські війська, які почали з Північної України, зараз перегруповуються для того, щоб, як очікується, потужно  наступати у східному регіоні Донбасу, включаючи обложений порт Маріуполь, який українські бійці намагаються захистити.

Президент зазначив, що ці захисники зв’язують «значну частину сил ворога», характеризуючи битву за утримання Маріуполя як «серце війни».

“Це б’ється. Ми боремося. Ми сильні. І якщо вона перестане бити, ми будемо в слабшій позиції», – сказав він.

Зеленський сказав, що впевнений, що українці приймуть мир, попри жахів, свідками яких вони стали в більш ніж шеститижневій війні.

Серед них були жахливі зображення тіл мирних жителів, знайдених у дворах, парках і міських площах і похованих у братських могилах у передмісті Києва в Бучі після відходу російських військ. Українські та західні лідери звинуватили Москву у військових злочинах.

Попри сподівання на мир, Зеленський визнав, що має бути «реалістичним» щодо перспектив швидкого вирішення, враховуючи, що досі переговори обмежувалися переговорами на низькому рівні, які не включають президента Росії Володимира Путіна.

Зеленський продемонстрував відчутне почуття розчарування, коли його запитали, чи достатньо постачання зброї та іншого обладнання, яке його країна отримала від Сполучених Штатів та інших західних країн, щоб переломити хід війни.

— Поки що ні, — сказав він, переходячи на англійську, щоб підкреслити. «Звичайно, цього недостатньо».

Однак, він зазначив, що підтримка з боку Європи зросла, і сказав, що постачання американської зброї прискорюються.

Лише цього тижня сусідня Словаччина, яка є членом Європейського Союзу, передала Україні свою систему протиповітряної оборони С-300 радянських часів у відповідь на заклик Зеленського допомогти «закрити небо» для російських військових літаків і ракет.

Частина цієї підтримки надійшла завдяки візитам європейських лідерів.

США, ЄС та Велика Британія відповіли на факти звірства в Бучі додатковими санкціями, у тому числі проти дорослих дочок Путіна.  ЄС вперше наклав ембарго на російський енергетичний сектор, заборонивши вугілля,  але досі не зміг домовитися про відмову від  набагато більш прибуткової нафти та природного газу, які фінансують військову скриньку Путіна. Європа спирається на ці постачання для виробництва електроенергії, заповнення паливних баків і підтримки промисловості.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також здійснив неоголошений візит, щоб зустрітися з Зеленським, а його офіс повідомив, що вони обговорили «довгострокову підтримку Великобританії».

У п’ятницю у Києві президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн подарувала українському лідеру анкету, яка є першим кроком для подачі заявки на членство в ЄС. Глава виконавчого підрозділу блоку сказав, що процес заповнення анкети може зайняти тижні — надзвичайно швидкий темп — хоча для забезпечення членства знадобиться набагато більше часу.

Зеленський розглянув питання про те, як темпи постачання зброї вплинули на його народ і чи можна було б врятувати більше життів, якби допомога надійшла раніше.

«Дуже часто ми шукаємо відповіді в когось іншого, але я часто шукаю відповіді в собі. Чи достатньо ми зробили, щоб отримати її?» — сказав він про зброю. «Чи достатньо ми зробили, щоб ці лідери повірили в нас? Ми зробили достатньо?»

Він замовк і похитав головою.

«Чи ми найкращі для цього місця і цього часу? Хто знає? Не знаю. Ви запитуєте себе”, – сказав він.

The Associated Press

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *