Радник мера Маріуполя: Кількість жертв цивільних наближається до 20 тисяч

Люди, які вибралися з міста раніше узгодженим маршрутом на приватних авто, виїжджають на свій страх і ризик, адже немає гарантій з боку російської армії.

“Щодо загиблих мирних мешканців у нас є дані, які не відповідають дійсності, тому що вони отримані від поліції, погоджені з медустановами. Це мала жменька людей, про яких ми знаємо. На вчора це було 1800 з невеликих людей.

Ще чотири дні тому ми говорили про “оптимістичний” сценарій – близько 10 тисяч жертв на сьогодні. Але зі збільшеною інтенсивністю і з тією жорстокістю, яка зросла в рази, ми можемо говорити про те, що якщо зараз завершиться блокада і ми зможемо розпочати хоча б пошук цих людей, то вже зараз кількість жертв наближається до 20 тисяч.

Але якщо цього не відбудеться найближчими днями, то ця кількість наблизиться до 350 тисяч – усі ті, хто не встиг виїхати.

Ховають, хто де, когось – у дворах, на вулицях. Через інтенсивність обстрілу люди не можуть вийти на вулицю навіть поховати близьких. Муніципальні служби не працюють, цвинтар – на території, що контролюється російською армією. Смерть – вона скрізь, її видно”, зазначив Петро Андрющенко.

Проте біля Бердянська росіяни блокують близько 35 автобусів, дев’ять фур із їжею, водою, медикаментами для маріупольців.

Андрющенко також сказав, що у місті продовжуються бомбардування.

За його словами, на момент початку блокади у місті було близько 350 тисяч мешканців.

“Люди в місті живуть у підвалах, укриттях, вони всі переповнені, безумовно. Умови нелюдські. Без їжі, без води, без світла, без тепла. Розібрали ми системи опалення та теплотраси – зливають воду, щоб пити. Останнє джерело води зупинилося кілька днів тому. Централізоване розвезення води стало неможливим через постійні обстріли і бомбардування. Їжа – був один працюючий магазин, де були більш-менш запаси, він був прицільно знищений позавчора”.

Він додав, що вже 80% житлового фонду у місті непридатні для житла, з них щонайменше 80% неможливо буде відновити.

“У Маріуполя особлива роль була останні вісім років – це останнє найбільше місто в Донецькій області, яке не прийняло ці бананові республіки і не прийняло російську окупацію. І вісім років демонструвало, що таке місто на лінії розмежування – за 10 км від лінії фронту, як воно може відродитися і стати європейським містом, і зараз хочуть показати, що буде, якщо хтось не сприймає “рускій мір” і його умови. Все говорить про те, що людей замкнули свідомо у місті та знищують”.

Пізніше міська рада Маріуполя вийшла із офіційним закликом бути обережним із оцінкою кількості смертей.

“Офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року складає приблизно 2357 загиблих маріупольців”.

Що було раніше: Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко раніше повідомив про початок роботи гуманітарного коридора з міста.

У Маріуполі гуманітарна катастрофа. Окупанти тримають у полоні фактично усе місто і не допускать гумдопомогу та не допускають евакуації.

Міська рада повідомила 13 березня, що у Маріуполі в результаті російських авіанальотів загинули 2187 містян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *