Пентагон назвав пропозицію Польщі щодо МіГів для України “неприйнятною”

Представник Пентагону пояснив, що перспектива вильоту винищувачів, наданих у розпорядження США, з американської бази НАТО у повітряний простір, у якому воює Росія, “викликає серйозні побоювання всього Альянсу”.

Пентагон назвав “неприйнятною” пропозицію Варшави поставити МіГи США з метою подальшої передачі їх Україні. “Ми продовжимо консультації з Польщею та іншими нашими союзниками по НАТО щодо цього питання та складних логістичних проблем, пов’язаних з цією пропозицією Польщі, але ми не вважаємо її прийнятною”, – йдеться у заяві прессекретаря Пентагону Джона Кірбі, виголошеній у середу, 9 березня.

За словами Кірбі, перспектива того, що винищувачі, надані у розпорядження США, вилетять з американської бази НАТО у повітряний простір, у якому воює Росія, “викликає серйозні побоювання всього Альянсу”.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд також висловила подив щодо заяви Польщі. “Я думаю, це був несподіваний крок з боку поляків”, – зазначила вона під час виступу у Сенаті. Нуланд наголосила, що консультації з Польщею щодо цього питання ведуться вже кілька днів.

Нагадаємо, 8 березня МЗС Польщі заявив, що Варшава готова безплатно передати усі свої винищувачі МіГ-29 на авіабазу Рамштайн у Німеччині та надати їх у розпорядження уряду США для подальшої їх передачі Україні. Натомість країна просить Сполучені Штати надати їй літаки з відповідними технічними можливостями. Польська влада також закликала інших партнерів по НАТО, які мають радянські винищувачі МіГ-29, діяти так само.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *