Ось як виглядав усередині бункер Гітлера після його смерті? А як буде виглядати бункер Володимира Путіна?…

Сьогодні, з прозорим натяком, опублікую добірку фотографій з головного бункера фашистів – бункера Гітлера в Берліні. У Гітлера насправді було кілька бункерів, причому деякі з них і досі під питанням – а чи точно це був саме його? Є бункери в Білорусі та в Україні, у самій Німеччині та на території Європи, яким приписують, що це бункер Гітлера, а за фактом – невідомо. Але, берлінський – саме той, у якому він провів останні місяці свого життя і саме він був особливо охоронюваним та неприступним. І щодо цього досі ходить багато чуток та питань. Не забігатиму вперед, зараз все покажу.

Що собою взагалі представляв бункер? Спочатку він був побудований просто як бомбосховища фюрера ще 1936 року в підвалі будівлі Рейхсканцелярії. Причому будинків було два – новий і старий, як і бункерів. Один до одного потім прилаштували. Старий був під землею на глибині трохи більш як 6 метрів, новий – на глибині 8,5 метрів. Товщина бетонних стін становила 3,5 метри, стельового перекриття 4,5 метри. Сам він складався з 12 кімнат з газонепроникними дверима та висотою стель 3 метри. На фото – етап будівництва вже нової частини. Вежу праворуч, до речі, так і не добудували до кінця війни. Натомість увесь світ захопити хотіли.

Как выглядел внутри бункер ГитлераГітлер остаточно перебрався в цей бункер у січні 1945 року і залишав його лише одного разу, причому вже наприкінці квітня 1945 року. Попри те, що радянські війська вже були, так би мовити, на порозі, його вмовили особисто нагородити бійців “Гітлерюгенд” медалями за знищення радянських танків. Так би мовити, для підняття бойового духу, бо крім дітей воювати вже мало хто хотів. Саме тоді було зроблено його останню прижиттєве знімання. Ось, власне, ті самі кадри.

Как выглядел внутри бункер ГитлераАле повернемося до самого бункеру. Як ви розумієте, за життя Гітлера ніхто бункер усередині не фотографував, всі кадри були зроблені вже після того, як його захопили радянські та американські війська. А останнє повідомлення з бункера було перехоплено о першій ночі 2 травня 1945 року. Передавали наказ про негайне припинення вогню. О 6-й ранку радянські війська зайняли вже практично порожній бункер, полонивши в ньому лише кілька людей обслуговчого персоналу. Фотографували бункер переважно американці. Ось так він виглядав усередині одразу після захоплення.

Как выглядел внутри бункер ГитлераВесь цей бардак можна пояснити тим, що солдати не знали, що на них чекає за дверима, можливо було за принципом “спочатку граната, потім сам”. По сейфу помітно, що його теж підірвали для того, щоб відкрити.

Как выглядел внутри бункер ГитлераА ось це вже криміналісти та американські журналісти досліджують ліжко на якому імовірно Гітлер наклав на себе руки разом із Євою Браун. Тут багато спірних моментів, оскільки вони начебто прийняли отруту, але свідчення в багатьох наближених різняться.

Как выглядел внутри бункер ГитлераА ось це вже кімната, в якій останнім часом мешкав Геббельс. На підлозі вода, незрозуміло чому, чесно кажучи. Хоча в багатьох німецьких мемуарах зустрічається те, що в бункері зовсім неможливо було жити, бо було дуже сиро, стіни відволожувалися і віяли холодом. До того ж постійно заважав гул вентиляції. Подивіться, наскільки затертий край столу Геббельса, мабуть тут він провів багато часу.

Как выглядел внутри бункер ГитлераРобочий стіл у кабінеті Гітлера, тому самому, де він наклав на себе руки. Зліва видно сліди пожежі, мабуть, знищували якусь документацію.

Как выглядел внутри бункер ГитлераА тут американський солдат розглядає кімнату Єви Браун. Кімната світліша, ніж приміщення Гітлера і виглядає більш затишною.

Как выглядел внутри бункер ГитлераНа цій фотографії спальня Гітлера. Справа ми бачимо той самий сейф, який показували на початку статті.

Как выглядел внутри бункер ГитлераУ бункері, попри жахливу вогкість, була спеціальна кімната, де зберігалася величезна колекція дорогих картин відомих художників.

Как выглядел внутри бункер ГитлераНу, а закінчилося для Гітлера все на цьому місці. Американський солдат намагається відтворити те, як тут все відбувалося в ніч проти 2 травня зі слів допитаних. Розповідає нашим солдатам, на задньому плані видно вхід у бункер.

Как выглядел внутри бункер Гитлера

Після війни бункер спочатку частково висадили в повітря, потім засипали, потім закинули. Через якийсь час тут запланували побудувати житловий район. Бункер відкопали та знищили повністю, потім засипали ґрунтом та побудували житловий будинок, паркування та невеликий парк. Ось так він виглядав у 70-х.

Как выглядел внутри бункер Гитлера

А як буде виглядати бункер Володимира Путіна?
Далі буде…

За матеріалами з відкритих джерел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *