«Буде натуральне господарство», – реакція російського бізнесу на поточну економічну ситуацію в Росії

«Супутник», ймовірно, не зможуть робити», – Олег Жеребцов, гендиректор та засновник Solopharm, п’ятий за величиною російської фармацевтичної компанії:

— Фарма дуже інтегрована у світовий простір. У нас 521 постачальник, половина з них – європейські. 27 – найкритичніші. Ми сьогодні сиділи вранці, дивилися, що робити. І розв’язували три проблеми. Як нам із Європи щось доставити, як брати наші рублі, конвертувати в євро та посилати туди та наскільки збільшити відпускні ціни з виробництва. Плюс є ще проблема: може статися так, що якісь компанії без вказівок регуляторних органів ЄС не працюватимуть із Росією, тобто керівники закордонних фірм можуть особисто приймати рішення про зупинення постачання сировини та матеріалів. Сьогодні велика кількість дистриб’юторів просто зупиняє відвантаження ліків в аптеки, тому що курс конвертації невідомий або завтра різко підвищиться. Через тиждень-два це відчуватиметься в аптеках.

І ні, індійські та китайські субстанції не врятують становища. Це поширена думка, що все робиться в Індії та Китаї. Нині у світі діють складніші логістичні ланцюжки.

А складні субстанції йдуть лише із Європи. Звідти йдуть фільтри, витратні матеріали.

Весь біотех – європейський та американський, починаючи просто з мішків для вирощування клітин. Я вибачаюсь, «Супутник», ймовірно, перестануть робити, тому що реакція йде у спеціальному мішку. Він стерильний, досить складний, у нього через велику кількість трубок подаються середовища та харчування для вирощування біомаси. Ми ніколи не робили ці мішки і без консультацій — знов-таки з боку європейців — не зможемо зробити всередині РФ у найближчому майбутньому.

“Взагалі помре все”, – Ігор Сагірян, засновник та акціонер «РКС Девелопмент», однієї з системотворчих девелоперських компаній РФ (компанія будує насамперед у регіонах – Ханти-Мансійську, Астрахані, Пензе, Сочі, Анапі, Краснодарі, Твері):

— Якщо ставку не змінять, то накриється все (ставка рефінансування ЦП підвищена до 20%. — ред.). Взагалі, помре все. Такого тяжкого стану, як зараз, не було з 91 року. Це накриє весь бізнес. Ми маємо повно кредитів — зараз банки почнуть мимоволі підвищувати ставку. Вони завжди мають пункт у кредитному договорі, що у разі зміни ситуації вони змінюватимуть відсоткову ставку. Наразі попит пішов, як божевільний, люди побігли за будь-якими цінами купувати. Ми підняли на 30 відсотків ціни. Але люди заробляють у рублях, у них зарплата не підвищилася на 30 відсотків. Ми ж не на олігархів працюємо, а з людьми, які беруть карбованцеву іпотеку або збирають на житло, і звідки вони гроші братимуть? Краще не буде. Ситуація не вирішиться. Незалежно від ваших політичних поглядів, ситуація буде катастрофічна для всіх. Ми минулого четверга — так співпало — розмістили облігації під 15 відсотків на мільярд. Уявляєте? Ну, у нас хоча б у рублях. А ось що робитимуть інші зі своїми єврооблігаціями?

«Через три місяці весь флот буде на бетоні», – менеджер, який попросив не називати своє прізвище, про Аерофлот:

— Найстрашніше — не заборона польотів. Заборона — вона як з’явилася, так її й зняли. Ми вже проходили під час пандемії. І не заборона купівлі літаків. На ринку надлишок після пандемії – у Китаї ринок внутрішній обнулився. У Франції падіння авіаційного внутрішнього ринку 98 відсотків – країна маленька, люди почали їздити машиною. Тож літаки завжди можна купити. Страшне – це технічне обслуговування. Половина літаків Аерофлоту – це Airbus. За моєю оцінкою, навіть якщо Аерофлот візьметься на свій страх та ризик обслуговувати літаки, через три місяці весь флот буде на бетоні. Тому що із літаками постійно щось відбувається. Флот стає на бетон, і незрозуміло, як його потім з нього піднімати. Є два способи. Консервувати як під час пандемії. Літак поставили на бетон, закрили, і його ніхто не чіпає, тоді можна розконсервувати. А якщо літати, то в одного локатор, в іншого обтічник. Будь-яка фігня – і ви встали, тому що постачальник цих частин вас банить. Це колапс. У S7 буде така сама історія. Особисті літаки?

Заборонили обслуговування особистих «Бомбардьє», зареєстрованих у російській юрисдикції. Але вони всі зареєстровані десь у Фінляндії чи Франції, і якщо особисто літак того ж Дерипаску не належить, він літатиме.

Ось мені вже приходить величезна кількість реклами чартерів. Лондон — 4,5 тисячі фунтів тощо.

Моя експертна оцінка: протягом трьох місяців за відсутності технічного обслуговування флот буде запаркований.

«Абсолютний шок. Темний жах», – Владислав Пак, Альянс Високий Текстиль (компанія займається імпортом текстилю):

— Ми повністю імпортна компанія, і нам 30 років. Весь цей час ми займалися імпортом текстилю — не мішковини, не костюмів, а саме гарного текстилю, який далі переробляється, ну, скажімо, інтер’єрні штори. Наприклад, завіса Великого театру пошитий із тканин, які ми поставили. Наша географія постачальників – Європа, Туреччина, Індія, Китай ще недавно була Північна Америка. За 30 років це найбільший період невизначеності. Адже курс долара, хоч би яким він був, у нього має бути якесь значення. А він спочатку був 127, потім 117, потім 90, потім 95. Багато банків взагалі не проводять жодних валютних платежів. Усі постачальники в стані  абсолютного шоку.  Люди перебувають у стані темного жаху. Якщо так просидимо ще п’ять днів робітників — взагалі нічого не залишиться.

Валютних кредитів у нас немає, але ми маємо закордонні товарні кредити: нам відправляють товар, а ми платимо за нього через 12–14 місяців. У нас, як у відомої компанії, дуже хороші умови були, і всі постачальники нам добре знайомі. Ще у п’ятницю вони нас підбадьорювали, а у понеділок уже була зовсім інша ситуація. Нас, мабуть, попросять повернути всі гроші і погасити заборгованість, а за яким курсом — бозна. Що ж до постачання, то фізично, звичайно, зараз уже нічого не їде.

П’ять днів взагалі нічого не їде в принципі. І людям зараз не до текстилю високого рівня. Їм не вистачатиме що поїсти. Та й справді, який текстиль, коли ядерні сили переведені на бойове чергування…

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *