Сьогодні відзначає День народження відомий закарпатець – генерал армії Іван Свида

Колишній Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних сил України генерал армії Іван Свида 15 лютого відзначає 72-річницю від дня народження. 

Побратими по службі, друзі,  та патріотична громадськість Закарпаття вітають земляка з цією датою і бажають Івану Юрійовичу міцного здоров’я та довгих років життя.

Іван Свида завжди відзначався тим, що мав життєвий стрижень і міг висловити свою думку, не дивлячись на посади.

Начальник Генерального штабу генерал – Головнокомандувач Збройних сил України генерал армії Іван Свида через незгоду із поглядами Президента Віктора Януковича на шляхи розвитку Збройних сил 29 травня 2010 року подав рапорт про відставку.

Пояснюючи причини свого рішення, він, зокрема, заявив: «У ситуації, що склалася, я визнаю право Президента реалізувати його бачення шляхів розвитку Збройних сил. Він це робитиме з іншим начальником Генерального штабу».
Іван Свида наголосив, що «за посаду не тримається».Він подякував генералам, офіцерам і всьому особовому складові Збройних сил за «непрості і відповідальні завдання», які вдалося спільно реалізувати задля зміцнення обороноздатності України.
Довідково:

Народився 15 лютого 1950 в селі Пацканьово Ужгородського району Закарпатської області.

У 1972 закінчив  фізичний факультет Ужгородського державного університету.

У 1972 призначений командиром мотострілецького взводу Прикарпатського військового округу.

У 1974-1977 служив на посадах командира мотострілецької роти, начальника штабу мотострілецького батальйону, командира мотострілецького батальйону.

У 1975 екстерном закінчив Орджонікідзівське вище загальновійськове командне училище.

У 1980 закінчив Військову академію ім. Фрунзе.

У 1980 призначений заступником командира мотострілецького полку Закавказького військового округу.

У 1992 закінчив Військову академію Генерального штабу РФ.

З 1992 у лавах Збройних Сил України.

У 1992 призначений командиром 17 танкової дивізії 6 армійського корпусу Одеського військового округу. Генерал-майор (21 серпня 1993).

У 1998-2005 — перший заступник командувача військами Південного оперативного командування. Командир 32 армійського корпусу Південного оперативного командування Сухопутних військ України. Генерал-лейтенант (23 серпня 1998).

У липні 2005 призначений командувачем військами Південного оперативного командування.

З 25 червня 2007 — командувач сухопутними військами ЗСУ.

20 серпня 2008 надано військове звання генерал-полковник.

Указом Президента України від 18 листопада 2009 призначений на посаду начальника Генерального штабу.

15 лютого 2010 надано військове звання генерал армії.

29 травня 2010 пішов з посади, заявивши, що визнає «право президента реалізувати його бачення шляхів розвитку Збройних сил». «Як офіцер і відповідальна людина, я готовий працювати в складних умовах на зміцнення оборони країни. В ситуації, що склалася, я визнаю право Президента реалізувати його бачення шляхів розвитку Збройних сил. Він це робитиме з іншим начальником Генерального штабу» — йдеться у рапорті президенту. Іван Свида також висловлював незадоволення фінансування української армії урядом Миколи Азарова.

Трибуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *