Мати Третього рейху – жорстока Магда Геббельс

Її ненавидів рідний батько, а виховував багатий єврей. Вона була вірною послідовницею гітлерівської ідеології та фанаткою самого фюрера. У фашистській Німеччині цю жінку вважали взірцем ідеальної матері націонал-соціалізму, що, втім, не стало на заваді позбавлення нею життів шістьох невинних дітей. Все це про Магду – дружину одіозного міністра пропаганди фашистської Німеччини Йосипа Геббельса.

Мать Третьего рейха - жестокая Магда Геббельс

Незаконне народження та дитячі роки

Йоханна Марія Магдалена, таке ім’я дала їй мама, народилася 11 листопада 1901 року. Дівчинка народилася від інженера Оскара Рішеля у той час, коли її мати Августа була в нього покоївкою. За розрахунками молодої жінки, після народження дитини, вона змогла б стати повноправною господаркою будинку. Так і сталося, проте маленька Магда не стала улюбленицею батька. Мало того, він навіть побоювався, за його словами, її застиглого погляду, де було щось диявольське. Щоправда, шлюб Августи та Оскара проіснував недовго, до 1905. А через три роки жінка знову вийшла заміж за заможного єврея з Берліна Ріхарда Фрідлендера, з яким була давно знайома. Вітчим полюбив Магду, немов рідну доньку, дав їй гарну приватну освіту, наймаючи відмінних викладачів. Дівчинка відповіла йому взаємністю. Прихильність до вітчима була така, що після його розлучення з матір’ю вона навіть взяла собі прізвище Фрідлендер.

Проте «вишнею на торті» стало дослідження 2016 року, яке довело, що біологічним батьком Магди був не хто інший, як Ріхард. Дитячі роки дівчинки пройшли у Бельгії, де вона виховувалась у релігійній школі-інтернаті. Потім, вже в 1914, здобувала освіту в Берліні, де захопилася найдавнішою світовою релігією буддизмом з її принципом «ахімсу» («ненасильства»).

Особисте життя

Новий етап у долі Магди розпочався зі знайомства з привабливим мільярдером Гюнтером Квандтом, за якого вона вийшла заміж. Втім, реальне життя виявилося аж ніяк не казковою історією про Попелюшку. 38-річний Гюнтер був на 17 років старший за дівчину, та ще й нудний і скупий трудоголік, яким виявився чоловіком,  що вів чітко регламентоване життя. Крім того, на утриманні вдівця перебувало п’ятеро дітей: двоє власних та троє усиновлених. Звичайно, турботи про них лягли на новоявлену дружину. Отже, як кажуть, корабель кохання розбився об рифи сімейного консерватизму. Теплі спогади залишилися лише про подорож Америкою, організовану чоловіком. Під час цієї поїздки в молоду жінку закохався племінник американського президента Герберт Гувер, так що навіть запропонував їй розлучитися і вийти за нього заміж. Проте пристрасний запал шанувальника не вразив фрау Квандт. Їй здалося, що чоловік такий самий занудливий і жадібний, як її чоловік, тому сенсу поміняти шило на мило вона не бачила.

Але душа молодої жінки вимагала кохання. Так у її житті з’явився молодий єврейський студент російського походження Віталій Арлозоров, який пізніше взяв ім’я Хаїм. Вони зустрічалися протягом чотирьох років, поки гер Квандт, якому набридла невірність дружини, не вигнав її з дому. Правда, Магда також була не ликом шита. Вона збирала докази зрад чоловіка, тому розлучення не залишило її без засобів для існування. Жінка отримала величезні відступні, а також нерухомість у вигляді берлінської квартири та маєтку.

Любов до Йозефа Геббельса

Літо 1930 року безповоротно змінило життя Магди. Саме тоді молода жінка почула промову міністра нацистської пропаганди Йозефа Геббельса. Не можна сказати, що вона миттєво перейнялася антисемітськими та нацистськими ідеями, але Магду вразили виступи Геббельса, і вона вирішила познайомитися, як їй здалося, з видним чоловіком.

Проте за першої зустрічі вона зазнала розчарування. Магда побачила не «прекрасного принца», а хромоногого коротуна. Втім, Геббельс умів підкорювати представниць прекрасної статі не своєю зовнішністю, а розумом і чарівним голосом, який вважав за свою головну зброю. Магді теж не судилося встояти, піддавшись агітаційним промовам міністра пропаганди. Та й Геббельса полонила жінка, яка вступила, під його впливом, в нацистську партію. Про своє щастя та урочисту обітницю  одружуватися з Магдою після підкорення Рейху він записав у своєму особистому щоденнику.

Нелегке подружнє життя подружжя Геббельсів

Шлюб із коханою людиною відбувся. А разом з ним і знайомство з Адольфом Гітлером, який був шафером нареченого на їхньому весіллі в грудні 1931 року. Фюреру подобалася Магда, яка стала однією з його наближених. Пізніше Гітлер назвав її взірцем справжньої арійської жінки та назавжди завоював її відданість.

У шлюбі у Магди та Йозефа народилося шестеро дітей. Всі вони були названі іменами, які починалися з латинської літери «H», як і прізвище їхнього обожнювального вождя. Фрау Геббельс стала першою жінкою, яка здобула нагороду у вигляді Почесного хреста німецької матері.

Втім, її подружжя було далеким від ідеалу. Геббельс зраджував їй із 22-річною чеською актрисою. Магда, сама далека від подружньої вірності, проте глибоко образилася і зважилася на розірвання шлюбу, попередньо звернувшись за схваленням вкрай зухвалого кроку до фюрера. Вона вважала, що Гітлер, з яким були довірчі стосунки, схвалить її бажання. Але, як виявилося, очікування часто не збігаються з реальністю. Гітлер не просто не підтримав ініціативу Марти, а був категорично проти такого рішення. Адже він призначив цю жінку взірцем для всіх арійських дружин і матерів. Такого скандальної витівки для  «ікони» він не міг дозволити. На розлучення Магди з Йозефом було накладено безапеляційну заборону.

Звичайно, така «зрада» не пройшла даремно для Магди. Її підкосили тяжке невралгічне захворювання, що вразило лицьові м’язи, серцеву хворобу та затяжну депресію, що забирала життєві сили. Втім, роль «ідеальної дружини та матері» вона продовжувала грати.

Про сумне закінчення життєвого шляху Магди Геббельс відомо всім. Весною 1945 сім’я Геббельсів влаштувалося в бункері разом із Гітлером. Жінка вирішила бути з чоловіками, які становили сенс її життя, до кінця своїх днів.

Рішення відмовитися від втечі та померти, забравши на той світ шістьох дітей, було прийнято Мартою Геббельс першого травня 1945 року. У бункері знаходилося багато людей, що благали жінку залишити в живих малюків, які запевняли її, що врятують їх, таємно вивізши з Німеччини під іншими прізвищами. Але непохитність Магди не знала меж. Вона наказала лікареві дати дітям морфін, а потім сама дала їм ціанід.

І все-таки один нащадок Магди залишився живим. Ним був син від першого шлюбу Харальд Квандт. Бувши дорослим, у званні офіцера він потрапив у полон до британців. Доля часто робить непередбачувані повороти. Ось і дочка Харальда, онука фанатичної нацистки, однодумця Гітлера поїхала до Ізраїлю, ставши ортодоксальною єврейською. Так вийшло, що єдиними живими нащадками Магди Геббельс стали юдеї. Що не кажіть, а життя «ідеальної» нацистської матері закінчилося гідно.

Не всі нацистські бонзи підтримували погляди Марти Геббельс. Багато хто з них врятував своїх спадкоємців, зробивши для цього все можливе. Правда, доля не завжди була прихильною до них, а деякі з них були навіть покарані за батьківські гріхи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *