Що станеться із Землею у разі ядерної війни?

Імовірність того, що хтось із глав держав свідомо зважиться на ядерну війну, вкрай мала. Якими б напруженими не були відносини між країнами, всі політики сходяться на думці, що вона неприпустима. Проте на Землі вже кілька десятків разів виникали ситуації, коли людство опинялося за півкроку від ядерного апокаліпсиса через банальні помилки. Серед їх причин був висхідний місяць, зграя лебедів, що пролітають, незначні неполадки з комп’ютером, сонячна буря тощо. Якось у 1958 році американський бомбардувальник випадково впустив атомну бомбу на ферму, розташовану в Південній Кароліні, що викликало вибух колосальної сили. Але, на щастя, бомба була навчальною, та й господарів ферми не було вдома, тому знищено було лише будови та курчата, яких розводили фермери. Але якщо уявити, що чергова подібна помилка стане фатальною і ядерна війна все ж таки станеться, що трапиться з нашою планетою, чи виживе людство?

Ядерна війна між двома країнами матиме катастрофічні наслідки для всієї планети

Ядерна зброя не знищить усі живе?

Останнім часом кількість ядерних боєголовок Землі сильно скоротилося. За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем світу, загальна кількість ядерної зброї на Землі у 2021 році становила 13 080 одиниць. Для порівняння, за часів холодної його кількість сягала 70 000 одиниць.

На Землі у 2021 році було 13000 ядерних боєголовок

Кількість розгорнутих боєприпасів, тобто готових до миттєвого удару минулого року становила 3825 одиниць. Близько 90% цих боєголовок належать Росії та США. Але, на думку експертів, у ядерному ударі будуть залучені не всі боєголовки. Частина з них знищать системи оборони. Частина не зможе вилетіти з пускових шахт, оскільки багато років перебувають на бойовому чергуванні. Щоправда, ситуація погіршиться, коли з’являться гіперзвукові ракети, оскільки вони поки що є невразливими для теперішніх систем протиракетної оборони.

Що стосується руйнівної сили ядерної зброї, одна бомба вагою в мегатонну створює вогненну кулю на площі 3-5 квадратних кілометрів, яка знищує все живе. Ударна хвиля зносить будівлі на площі 155 квадратних кілометрів. Вона вбиває велику кількість населення, але не 100%. Ознайомитись з радіусом ураження бомб будь-якої потужності можна на цьому сайті.

Внаслідок вибуху бомби потужністю в одну мегатонну виникає вогненна куля, яка випалює все живе в радіусі кількох кілометрів

Слід враховувати, що далеко не всі ядерні боєголовки мають потужність в одну мегатонну. Найчастіше вона становить 150-550 кілотонн. Шляхом нехитрих математичних підрахунків можна зробити висновок, що наявної ядерної зброї недостатньо, щоб знищити все населення навіть однієї великої країни, як-от Китай, Росія чи США. Очевидно, будуть знищені великі міста, об’єкти інфраструктури, військові об’єкти тощо.

Кліматичні наслідки ядерного вибуху

Нещодавно вчені з Національного центру атмосферних досліджень США та Університету Колорадо змоделювали наслідки повноцінного ядерного удару між США та Росією, в якому буде залучений весь ядерний потенціал обох країн. Як стверджують автори у своєму дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Geophysical Research, наслідки вся планета відчуватиме не менше десяти років.

Внаслідок пожеж, які виникнуть після ядерних вибухів, в атмосферу підніметься близько 150 мільйонів тонн сажі. Протягом кількох тижнів аерозолі, що розносяться вітром, огорнуть всю земну кулю. Оскільки сонячне світло буде приховане за щільними хмарами, середня температура на Землі опуститься на 9°C, тобто почнеться ядерна зима.

Ядерна зима охопить Землю не менше ніж на сім років

Винятком буде лише Арктика та північна Євразія. Північний полярний вихор тут посилиться в перший рік після війни, внаслідок чого температура підвищиться, але залишатиметься нижчою від точки замерзання води. Також наслідки ядерних ударів призведуть до зникнення сезону дощів, виникне значна мінливість циклу Ель-Ніньо.

Для того, щоб сажа розвіялася, знадобиться щонайменше 7 років. Однак, щоб відновився нормальний рівень сонячного світла, такий як був до війни, потрібно ще не менше трьох років. За цей час можуть загинути багато тварин та рослин, оскільки вже після 200 днів ядерної зими настає так звана “точка неповернення”. Докладніше про це  розказано у статті про ядерну зиму, спричинену падінням астероїда, який знищив динозаврів.

Складена вченими модель сходиться з результатами іншого дослідження, яке у 2007 році було проведено Інститутом космічних досліджень НАСА. Однак останнє дослідження вийшло більш точним і показало серйозніше зниження середньої температури на планеті.

Якою буде радіація на Землі після ядерного вибуху

Радіація — ще один смертоносний наслідок е ядерної війни. Однак, як і кінетична руйнація, вона теж не торкнеться всієї планети. Найнебезпечнішими стануть перші тижні після війни. Річ у тому, що між тривалістю періоду напіврозпаду та енергією, що виділяється радіонуклідами, тобто потужністю радіоактивного випромінювання, існує взаємозв’язок. Чим менший період напіврозпаду, тим більший викид енергії, і навпаки.

Радіоактивне зараження швидко слабшає і перестає бути небезпечним через кілька тижнів

Після вибуху сучасної зброї, за словами експертів, опади швидко вбивають. Проте за кілька тижнів рівень радіації навіть у зоні удару перестає бути смертельним. За цей час найнебезпечніші ізотопи розпадуться. Звичайно, залишаться ті, у яких період напіврозпаду становить сотні років, але їхнє випромінювання незначне. Єдине, воно призведе до зараження ґрунту та водойм.

Одразу після удару опади перенесуть радіаційний пил на сотні кілометрів, але до віддалених регіонів не дійдуть. Крім того, слід враховувати, що вони будуть нерівномірними. Тому на Землі виникну зони із сильною радіацією, а також ті, яких радіація зовсім не торкнеться.

Таким чином, найбільш глобальною залишається загроза ядерної зими. Крім того, слід враховувати, що ядерна війна спричинить економічний колапс і голод. Тому, попри те, що вона не вб’є все людство, наслідки її будуть жахливими для всієї земної кулі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *