Регулярні фізичні вправи можуть уповільнити прогресування хвороби Паркінсона

Вчені з Університету Кіото в Японії вивчили рівень фізичної активності людей на ранніх стадіях прогресуючого неврологічного захворювання і виявили, що у тих, хто займається помірними фізичними вправами від одного до двох годин два рази на тиждень, менше проблем з рівновагою, ходьбою і повсякденними справами.

Дослідження, опубліковане в медичному журналі Американської академії неврології, охопило 237 осіб із середнім віком 63 роки протягом шести років, і дійшло висновку, що учасники, які регулярно займалися фізичними вправами протягом п’яти років, краще справлялися з когнітивними тестами і відчували більш повільне прогресування хвороби, ніж ті, хто тренувався менше.

Дослідники також відзначили, що підтримка регулярних фізичних вправ з плином часу була важливішою, ніж те, наскільки активними були люди, коли їм вперше поставили діагноз.

“Судячи з наших результатів, людям з хворобою Паркінсона ніколи не буде занадто пізно почати програму вправ, щоб поліпшити свій стан. Ми виявили, що для уповільнення прогресування хвороби Паркінсона пацієнтам було куди важливіше постійно підтримувати програму вправ, ніж бути обов’язково активними на початку хвороби», — розповів автор дослідження, доктор Кадзуто Цукіта.

Дослідження доповнює аналогічні результати проєкту Parkinson’s Outcomes Project – найбільшого клінічного дослідження хвороби Паркінсона — в ході якого було виявлено, що у пацієнтів, які займалися фізичними вправами не менше двох з половиною годин на тиждень, якість життя була кращою, ніж у тих, хто не займався фізичними вправами протягом дня.

Точно так само дослідники з Нідерландів підкреслили, що інтенсивні фізичні вправи можуть поліпшити симптоми хвороби Паркінсона, створюючи зв’язки між областями мозку, ураженими цим захворюванням.

Висновки, опубліковані в журналі Annals of Neurology в грудні, показали, що аеробні вправи приводять до посилення функціонального зв’язку і когнітивного контролю.

“Такі види спорту, як настільний теніс, спортивні танці або бокс, вимагають відмінного поєднання фізичних і розумових навантажень. Вони можуть допомогти в координації й рівновазі та дати хороше тренування мозку. Крім того, вони є відмінним способом спілкування. Бути фізично активним важливо для всіх, і це дійсно може допомогти людям, які живуть з хворобою Паркінсона. Дослідження показали, що близько 150 хвилин фізичної активності — від помірної до високої — потенційно можуть позитивно вплинути на моторні і немоторні симптоми хвороби Паркінсона, але необхідні додаткові дослідження», — розповіла Аманда Маккей з Центру Паркінсона в Шотландії.

Вона розповіла, що дослідники попросили 12 осіб з хворобою Паркінсона із середнім віком 73 роки грати в настільний теніс по п’ять годин щотижня. Через пів року з’ясувалося, що у них всіх покращилися мова, почерк, ходьба і знизився тремор рук. Хвороба Паркінсона – це прогресуючий неврологічний стан, який виникає, коли клітини мозку, що виробляють дофамін, починають вмирати, викликаючи такі проблеми, як тремор, сповільненість рухів і ригідність м’язів. Цей стан може торкнутися будь — кого – як молодої людини, так і старої

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *