Омікрон почав мутувати. Що ми знаємо про варіант ВА.2

В багатьох країнах, «вирує» хвиля заражень Омікрон-штамом. Зараз його більш поширена форма називається BA.1, але вчені спостерігають зростання числа випадків, викликаних близьким родичем варіанту-BA.2. Він вже починає витісняти BA.1 в деяких частинах Європи та Азії. Що ж ми знаємо про цю форму?

За даними GISAID (загальнодоступна база даних відстеження вірусів), станом на 25 січня 2022 року в усьому світі на частку BA.1 припадало 98,8% випадків заражень. Однак за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в декількох країнах збільшується число варіанту BA.2.

Тревор Бедфорд, вірусолог з онкологічного центру Фреда Хатчінсона, США, який відстежував еволюцію SARS-CoV-2, написав, що BA.2 становить приблизно 82% випадків у Данії, 9% у Великобританії та 8% у Сполучених Штатах, виходячи з аналізу даних послідовності з бази даних GISAID.

Версію Omicron BA.1 було дещо легше відстежувати, ніж попередні варіанти. Це пов’язано з тим, що в BA.1 відсутній один з трьох генів-мішеней, що використовуються у звичайному ПЛР-тесті. Випадки, що показують цю закономірність, за замовчуванням вважалися викликаними BA.1. BA.2 не має того ж цільового гена.

Замість цього вчені відстежують його так само як і попередні варіанти, включаючи Дельта-штам. Деякі ранні дослідження вказують на те, що BA.2 може бути ще більш заразним, ніж і без того надзвичайно заразний Омікрон-штам BA.1, але поки немає доказів того, що він також добре обходить імунітет вакцинованих.

Представники охорони здоров’я в Данії вважають, що BA.2 може передаватися в 1,5 раза частіше, ніж BA.1, хоча, швидше за все, він викликає менш важкий перебіг хвороби.

В Англії попередній аналіз відстеження контактів з 27 грудня 2021 року по 11 січня 2022 року, проведений Агентством з охорони здоров’я Великобританії (HSA), показує, що передача вірусу вище серед людей, інфікованих BA.2 (13,4%) у порівнянні з іншими випадками омікрону (10,3%). Однак, згідно зі звітом від 28 січня, HSA не виявило доказів різниці в ефективності вакцини. Найважливіше питання полягає в тому, чи будуть люди, інфіковані BA.1, захищені від BA.2.

Якщо варіант BA.1 не захищає від BA.2, це “може бути щось на зразок хвилі двогорбого верблюда”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *