Фізики пояснили, чому не вдається знайти темну матерію: вона в іншому вимірі

Фізики з Каліфорнійського університету в Ріверсайді припустили, що в просторі-часі є додатковий вимір, в якому треба шукати темну матерію.

Американські фізики теоретично обґрунтували, чому досі не вдалося знайти темну матерію: вони припустили, що в просторі-часі є додатковий вимір, де вона знаходиться.

На їхню думку, фактично невидимі частинки взаємодіють між собою за допомогою невідомої темної сили, внаслідок чого перестають поводитися як частинки та стають абсолютно невидимими.

«Ми живемо в океані темної матерії, але дуже мало знаємо про те, чим вона може бути. Ми знаємо, що вона існує, але не знаємо, як її шукати, і не можемо пояснити, чому її не виявили там, де ми цього очікували. За останнє десятиліття фізики дійшли розуміння того, що взаємодіями темної матерії можуть управляти приховані темні сили. Вони можуть повністю переписати правила того, як слід шукати темну матерію», – Філіпа Танедо, доцент фізики та астрономії.

Автори довели, що дію темних сил, завдяки яким частинки взаємно притягуються або відштовхуються, можна описати за допомогою математичної теорії додаткових вимірів.

Танедо зазначає, що, можливо, ідея про кілька вимірів може здатися незвичайною, проте це відомий математичний прийом для опису тривимірних квантово-механічних полів, що не містять звичайних частинок. У математиці він називається голографічним принципом. Вважалось, що для опису природних систем  цей принцип не підходить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *