Чайний гриб очищає воду не гірше за штучні фільтри

Вчені Технологічного університету Монтани в США вивчали природні матеріали, здатні фільтрувати воду, і в ході експериментів з’ясували, що мембрани, вирощені з культур чайного гриба, чудово справляються з цим завданням, передає ecosphere.press.

Вчені взяли по 20 літрів води з американських водойм — річки Біг-Хол та водосховищ Бейсік-Крік та Молтон і пропустили їх через фільтри на основі чайного гриба та звичайних полімерних матеріалів.

Результат дослідження показав, що найчастіше натуральний фільтр набагато краще справляється з очищенням рідини від небезпечних мікроорганізмів.

Пластикові фільтри ефективно очищали воду, але згодом їх мембрани забилися і покрилися плівкою з олій та живих мікробів. У такому разі мембрану заведено змінювати, інакше фільтр почне навпаки забруднювати воду.

У випадку з фільтром з чайного гриба ситуація була схожою – він так само забився, – проте все одно набагато ефективніше очищав воду.

Чайний гриб виявився стійкішим до утворення біоплівок, що дозволило фільтру служити довше. Дослідники встановили, що вся справа в бактерії класу Acetobacteraceae, з яких переважно складається чайний гриб. Вони здатні утворювати оцтову кислоту, що знищує шкідливі мікроорганізми.

Мембрани з чайного гриба можуть стати дешевою та екологічною альтернативою звичайним фільтрам для води. Особливо натуральні фільтри можуть стати в пригоді в бідних країнах, де населення змушене споживати брудну воду через відсутність штучних фільтрів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *