Гурка, шойт та традиційний бограч: на Закарпатті відбувся фестиваль гентешів

На Закарпатті у суботу, попри пандемію, пройшов найсмачніший фестиваль регіону — конкурс гентешів-різників “Дісновтор” (з угорської “поминки свині”) у селі Геча, фестиваль провели вже в п’ятнадцяте.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив закарпатський туризмознавець Максим Адаменко.

На Закарпатті відбувся фестиваль гентешів-різників / Фото Максима Адаменка 

“Фестиваль гентешів (різник — з угорської) – це фішка Закарпаття, і дуже добре, що, попри пандемію, організатори наважилися його провести в цьому році. На фесті не було міжнародних команд різників, як в минулі роки (в змаганні за звання кращої команди гентешів беруть участь угорці, хорвати, серби, македонці), цьогоріч брали участь переважно місцеві команди, їх було 12. Хоча людей на фесті було й небагато, очевидно, через значне поширення коронавірусу в області, але добре, що він відбувся, таким чином угорська меншина підтримує один із найкращих фестивалів регіону, “- каже Адаменко.

За його словами, фестиваль гентешів у Гечі не дарма має славу найсмачнішого на Закарпатті — адже тут годують гостей та туристів свіжиною, м’ясо готують тут найкращі різники області. До свіжини пропонують фруктові домашні паленки, крім дистилятів – вина місцевих приватних виноробів.

“Свіжина, сало, гурка, пікниця, шойт, пиркильт, традиційний бограч і популярний шашлик, рулька, свинські вуха, купати — пригощали на фестивалі цьогоріч знатно, туристи, які відвідали фест, були дуже задоволені, тим більше, що гентеші готують ці м’ясні страви прямо перед відвідувачами – кожен за своїми перевіреними рецептами, “- зазначив Адаменко.

Як повідомляється, фестиваль гентешів на Закарпатті щороку традиційно проводять наприкінці січня у прикордонному селі в Берегівському районі Геча (Mezőgecse), де проживає угорська нацменшина.

Фестиваль популярний серед закарпатців, які їдуть сюди скуштувати ексклюзивні страви, туристів та місцевих угорців, які змагаються за звання найкращого гентеша краю. Фестиваль має назву «Дісновтор» (“діснов” – свиня, “тор” – поминки). Його мета – підтримати традиційну професію гентешів, що зникає в ХХI столітті.

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *