Породження хаосу – звідки береться час, і чому він йде тільки вперед

Дивна річ, можливо, найважливіша в існуванні самого часу. Все, що ми можемо, лише виміряти його.

Що таке час

Це не проліт Сонця навколо галактики. Не обертання планети навколо своєї осі. Вчені досі сперечаються про те, чи існує час.

Джерело: pentad.ru

Це, навіть, не кількість коливань цезію в секунду, якщо говорити про атомний годинник, який вважається найточнішим.

Час – це те, коли всі ці речі руйнуються, перемішуються та стають однорідним хаосом.

Наша Галактика вже неодноразово стикалася з іншими галактиками. Є ймовірність, що через 4 млрд років вона зіткнеться і зіллється з галактикою Андромеда. Сонце згасне, але перед цим спопелить Землю, коли стане червоним гігантом. Наша планета обертається все повільніше, а Місяць віддаляється все далі. І навіть суперстабільний атом цезію розпадеться. Все це і є час — рух від порядку до безладу. Інакше кажучи, збільшення ентропії.

Простір-час

Якщо кухоль впаде, він розіб’ється. Скло не зростеться назад, збільшивши свій порядок. Немає жодного процесу у Всесвіті, який не призводив би до збільшення хаосу. Це називається стрілою часу, що дивиться тільки в один бік.

Людина намагається виміряти час для того, щоб зрозуміти світ, у якому живе.

Ще століття тому вчені звернули увагу на те, що поряд з великими об’єктами, наприклад із Сонцем, зірки, що світять позаду, починають ніби зміщуватися. Розібравшись, вони зрозуміли, що світло спотворює свій шлях. Тобто летить не по прямій лінії.

Над цим розмірковували багато вчених. Зробили висновок, що гравітація не є силою. Вона є спотворенням простору-часу. Світло летить по прямій, його нікуди не притягує. Просто простір, в якому він проходить, викривлений, і час у ньому йде повільніше.

Говорячи про час, ми говоримо про характеристику чогось більшого – простору-часу. Це означає, що час є обов’язковою частиною простору. Вони невіддільні.

Час може текти трохи по-різному через те, що велика маса викривляє простір-час. А це означає, що матерія може впливати на простір-час. У міру збільшення швидкості час змінюється, він сповільнюється. Саме через спотворення простору-часу не можна подолати швидкість світла. Це доведено математично та експериментально.

При русі близької до швидкості світла об’єкт буде стискатися вздовж осі свого руху. Це відбуватиметься через скорочення простору-часу. Чим ближче тіло буде до швидкості світла, тим сильніше його стискатиме.  Щоб досягти швидкості світла, отже, повністю стиснути об’єкт, стати математично нулем у просторі, потрібно нескінчену кількість енергії. Тому летіти швидше за швидкість світла неможливо.

Ймовірно, час з’явився в момент Великого вибуху. Джерело: fb.ru

 З часом теж виникають парадокси, адже він невідривно пов’язаний із простором. Він уповільнюється при високих швидкостях. І чим ближче швидкість наближатиметься до світлової, тим повільніше йтиме час. Якщо гіпотетично об’єкт розженеться до швидкості світла, час для нього зупиниться.

Чому час завжди йде вперед

Час настільки складне та дивовижне явище, що фізики сперечаються, чи існує він. Більшість схиляється до того, що він реальний, тому що є частиною простору. Значить час є повсюди. Мабуть, немає місця, де його нема. Йти він завжди буде в одному напрямку, до збільшення ентропії, хаосу.

Закони Всесвіту побудовані так, що процеси в ньому завжди йдуть шляхом ускладнення. Матерія при взаємодії сама з собою знаходить складнішу конфігурацію, яка потім зробить те саме. І якби час був трохи іншим, цього нічого не було б. Адже щоб матерія взаємодіяла з іншою, вона має перемішуватися. А це неможливо без зростання ентропії та хаосу.

Виходить, якби час йшов назад і вперед то матерія не прагнула б до ентропії. Вся речовина, а в результаті й життя, ніколи не об’єдналися б, бо не перемішувалися б.

Звідки береться час

Просто часу не існує. Існує простір-час. Час однорідний і пов’язаний зі швидкістю та простором. Почалося з Великого вибуху, моменту коли все було максимально впорядковане.

Можливо, час йде вперед завдяки властивостям Великого вибуху, розширення Всесвіту. І без його розширення не існувало б і часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *