Френсіс Крік: Хто створив життя?

Чи вірите Ви в те, що життя на цій планеті є результатом випадкового самозбирання надзвичайно складної конструкції?

Френсіс Крік, один із найвідоміших британських молекулярних біологів, біофізиків та нейробіологів, у це не вірив. Адже на цій планеті мало хто розуміє із такими подробицями та деталями, як розуміє він, суть піднятого на початку статті питання. Саме Крік у 1953 році разом із Джеймсом Вотсоном відкрив структуру молекули ДНК. Він бачив усю її міць і неймовірну складність. І не розумів, як таке можна створити без якогось розумного задуму. І тому вчений мав кілька захопливих гіпотез на тему того, як життя виникло на Землі. Або навіть не так: хто створив життя на цій планеті?

Фрэнсис Крик. Francis Harry Compton Crick - Британский молекулярный биолог  - Биография
Френсіс Крік

Дослідник розмірковував на тему спрямованої панспермії. Цей процес можна інтерпретувати як навмисне перенесення мікроорганізмів у космос для використання як чужорідних видів на неживих планетах.

Знамениті вчені Шкловський та Саган у 1966 році, а після них Крик та Оргел у 1973 році припустили, що життя на Землю могло бути занесене навмисно. І це зробили інопланетні цивілізації з інших куточків Всесвіту.

Хто створив життя?

Ідея спрямованої панспермії вперше зустрічається у науково-фантастичному творі Олафа Степлдона «Останні та перші люди», опублікованому в 1930 році.

У 1953 році Френсіс Крік писав: «…живі організми були навмисно перенесені на Землю розумними істотами з іншої планети. Ми приходимо до висновку, що життя могло потрапити на Землю саме таким шляхом. Але наукових даних зараз недостатньо, щоб сказати щось про ймовірність такої події…».

У книзі під назвою «Саме життя» Френсіс Крік писав, що НЕМАЄ НІЯКОГО МОЖЛИВОГО ШЛЯХУ, щоб молекула ДНК могла з’явитися на Землі випадковим чином. І що вона мала виникнути десь ще. І з’явилася воно на Землі внаслідок процесу  спрямованої панспермії.

Крік дивувався, як взагалі можливо, що «природа» одночасно створила в одному місці два взаємозалежні найскладніші механізми, що дали початок життя. Кріку було важко зрозуміти, як генетичний матеріал (нуклеїнові кислоти, такі як ДНК або РНК) та механізм, що забезпечує його збереження (білки, які називаються ферментами), виникли одночасно. І абсолютно спонтанно.

Крім того, Кріку був незрозумілий ще один момент. Звучить так: синтез нуклеїнових кислот залежить від білків. А білки, своєю чергою, залежить від нуклеїнових кислот. То що з’явилося раніше?

Тому вчений дійшов висновку, що земне життя могло зародитись у світі, де існував якийсь «мінерал чи з’єднання», яке могло б замінити функцію ферментів. Після цього воно поширилося на інші планети. Такі як наша. З допомогою «навмисної діяльності позаземного суспільства.

Все зрозуміло

Хоча всі ці думки виявилися в результаті далекі від загальноприйнятої гіпотези, правда полягає в тому, що Крік просто намагався відповісти на гострі питання сучасності.

Пройшло багато років після відкриття подвійної спіралі ДНК. І дослідники виявили, що РНК може функціонувати як фермент без необхідності в білках. Тобто розв’язання проблеми, яка надихнула Крику на теорію інопланетної панспермії, було знайдено.

У 1993 році Крік та Оргел опублікували нову наукову статтю. У якій вони більше не згадували про ймовірне позаземне втручання. Вчені писали, що проблема яйця та курки «може бути вирішена, якщо на початку еволюції життя нуклеїнові кислоти діяли як каталізатори».

І все ж. Надрозвинена інопланетна цивілізація цілком могла б бути здатною на щось подібне. Якщо, звичайно, воно існує десь у космосі.

Ми самі

Адже ми самі вже хочемо сіяти життя на неживих планетах.

Клавдій Грос, фізик-теоретик з Університету Йоганна Вольфганга Ґете, запропонував ідею перенесення життя на інші планети. Він зробив це в есе, опублікованому в журналі Astrophysics and Space Science. Вчений називає цю ідею Project Genesis.

Задум у тому, щоб наповнити недорогий роботизований космічний корабель спеціальним вантажем. Мікробні форми життя. Це можуть бути бактерії та одноклітинні еукаріоти. І направити їх до найближчої екзопланети, яку астрономи визначили як потенційно житло.

Отже, якщо ми можемо це зробити сьогодні, звідки ми знаємо, що хтось не засіяв Землю в далекому минулому?

То хто створив життя? Чи є тут матеріал  для роздумів?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *