Людині вперше пересадили серце генетично модифікованої свині

Через кілька днів після операції пацієнт — 57-річний чоловік із Меріленду — почувається добре, хоча говорити про стовідсотковий успіх поки що рано.

Девіду Беннету, 57-річному жителю штату Меріленд (США), першій людині, якій пересадили серце генетично модифікованої свині. Про це повідомив ВВС з посиланням на хірургів з Медичного центру при Університеті Меріленду, які 7 січня провели новаторську операцію.

Пацієнт страждав на невиліковну хворобу серця, вже ходив з пересадженим клапаном, і трансплантація виявилася єдиним виходом. Оскільки Беннету не можна було пересадити серце від людського донора чи замінити його штучним, довелося шукати інший шлях. Наприкінці 2021 року Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів Сполучених Штатів видало екстрений дозвіл на операцію – першу у світі трансплантацію свинячого серця людині. Процедура тривала майже вісім годин.

Зараз Беннет почувається добре, перші 48 годин, які вважаються критичними, пройшли без ексцесів, зазначив доктор Бартлі Гріффіт, який керував процесом. Чоловік все ще підключений до апарату штучного кровообігу, який підтримував його життя і до операції, але це, за словами лікарів, є нормальним для реципієнта. Від апарату Беннета можуть відключити вже сьогодні: нове серце функціонує та виконує більшу частину своєї роботи.

Серед іншого медики стежать, щоб у пацієнта не виявилися симптоми ендогенного ретровіруса свині (PERV, Porcine Endogenous Retrovirus) – ризик передачі є, але вважається низьким. PERV – ретровірус C-типу, тобто онкогенний; він включений у геном свині та передається по вертикалі шляхом успадкування. Ендогенні ретровіруси – “залишки” древніх вірусних інфекцій у свиней та інших видів ссавців. Зазвичай вони не бувають інфекційними у видів-господарів, але можуть стати такими у видів-реципієнтів. Перший випадок зараження клітин людини PERV in vitro зафіксували в 1997 році.

Наперекір ризикам, Беннет налаштований серйозно. «Або померти, або зробити пересадку, — говорив він перед операцією. — Я хочу жити, це останній мій вибір».

Ксенотрансплантація, або міжвидова трансплантація – пересадка органів, тканин чи клітинних органоїдів від організму одного біологічного виду до іншого – має довгу історію, а спроби використати кров та шкіру тварин налічують сотні років. У 1960-х нирки шимпанзе пересадили кільком людям, але у кращому разі реципієнтові вдавалося прожити дев’ять місяців. У 1984 році в медичному центрі Університету міста Лома-Лінда (Каліфорнія) Леонард Бейлі провів трансплантацію серця бабуїна немовляті, на ім’я Бебі Фей, яке з’явилося на світ із синдромом гіпоплазії лівих відділів серця. На жаль, у дівчинки почалося відторгнення, і через 20 днів вона померла через ниркову недостатність.

Доктор Бартли Гриффит со своим пациентом Дэвидом Беннеттом /  © AP Photo

Доктор Бартлі Гріффіт зі своїм пацієнтом Девідом Беннеттом / © AP Photo

Вважається, що органи свиней легше вирощувати (у порівнянні з приматами), до того ж вони досягають розмірів органів дорослої людини за пів року. Тому в наші дні людям пересаджують клапани серця цих тварин, а в деяких випадках діабетики одержують клітини їхньої підшлункової залози. Що стосується шкіри свиней, то і їй знайшли застосування як тимчасовий трансплантат для пацієнтів з опіками.

Завдяки редагуванню геному та методам клонування вченим вдалося отримувати органи генетично модифікованих свиней: перевага в тому, що ризик відторгнення людським організмом у такому випадку в рази нижчий. Під час випробувань дослідники з Університету Меріленда вже пересаджували серця свиней приматам, але донедавна проводити операції за участю людей-реципієнтів побоювалися.

Серце, яке замінило Беннету його рідне, взяли від свині, яка пережила десять генетичних модифікацій. Тварин надала компанія Revivicor. Вчені «відключили» чотири гени, у тому числі один, відповідальний за агресивну реакцію відторгнення. Ще шість генів людини, навпаки, додали: завдяки цьому орган зробили більш толерантним до імунної системи пацієнта. Ген росту інактивували, тому серце не продовжить збільшуватися в розмірах після операції.

Пересадка Беннету відбулася через кілька місяців після того, як хірурги з лікарні N.Y.U. Langone Health у Нью-Йорку успішно трансплантували нирку генетично модифікованої свині людині з мертвим мозком. Його організм функціонував внаслідок системи життєзабезпечення. У листопаді процедуру повторили.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *