Чому не варто їсти червоне м’ясо?

На думку вчених нововідкритий кластер генів може в майбутньому спричинити низку серцево-судинних захворювань.

Відомий журнал Nature Microbiology опублікував статтю, у якій фахівці з Клівлендської клініки доводять, що споживання великої кількості червоного м’яса загрожує підвищеним ризиком інфарктів та інсультів через вироблення під час перетравлення речовини, що шкодить серцево-судинній системі.

Раніше ця ж група дослідників звернула увагу, що триметиламін N-оксид – побічний продукт, що утворюється при перетравленні кишковими бактеріями певних поживних речовин з червоного м’яса та іншої їжі тваринного походження – підвищує ризики інсульту та хвороб серця. У процесі перетворення карнітину ТМАО утворюється проміжний метаболіт гамма-бутиробетаїн.

Переробити карнітин у гамма-бутиробетаїн можуть багато мікробів, але лише деякі з них потім перетворять гамма-бутиробетаїн на ТМАО. Найчастіше цим займається бактерія Emergencia timonensis, яка у великій кількості зустрічається у калі всеїдних людей і в малому – у калі вегетаріанців.

Дослідники взяли натще зразки плазми крові майже 3000 добровольців та вивчили вміст гамма-бутиробетаїну у пробах. Зіставивши рівні гамма-бутиробетаїну з клінічними даними, дослідники встановили, що, чим вищий був його вміст у крові, тим частіше в учасників дослідження спостерігалися інсульти, інфаркти та інші серцево-судинні захворювання.

Експерименти на мишах та дослідження калу учасників дослідження показали, що підвищення концентрації бактерій Emergencia timonensis дійсно сприяє більш вираженій переробці гамма-бутиробетаїну у ТМАО. Вчені змогли ідентифікувати у кишкових мікроорганізмів кластер із шести генів, який відповідає за утилізацію гамма-бутиробетаїну. Виявилося, присутність гамма-бутиробетаїну сприяє активній роботі всіх шести генів, чотири з яких відіграють основну роль у перетворенні гамма-бутиробетаїну на ТМАО.

Вчені вважають, що виявлений кластер генів у майбутньому може стати мішенню для боротьби з одним із факторів серцево-судинних захворювань. Поки що вони рекомендують не зловживати червоним м’ясом — безпечнішими джерелами білка можуть стати птиця і риба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *