Як з’явився відомий усім образ інопланетянина

Як з’явилися ці сіро-зелені чоловічки, котрі стали практично іконами поп-культури? Їх звинувачують у викраденні людей, змові з урядом, кажуть, що саме завдяки їм з’явилася еволюція на нашій планеті, або вважають їх результатами експериментів того ж таки уряду. Популярна культура лише підігріває ці теорії, використовуючи прибульців у кіноіндустрії та літературі. Давайте разом шукатимемо істину.

Найвідоміше викрадення

У популяризації сірих чоловічків, яких також називають «греї» за їхній сірий колір шкіри, «винні» Барні та Бетті Хілл. Вони стали першими людьми, які заявили, що їх викрали інопланетяни. Це був вересень 1962 року, пара поверталася з відпустки та помітила крапку в небі, яка хаотично пересувалася. Вони вирішили поспостерігати за нею, а потім… виявили, що з їхнього вечора якимось чином пропали цілі дві години життя. Ні Барні, ні Бетті зовсім не пам’ятали, що вони робили ці дві години.

Бетти и Барни Хилл, самые известные люди, которых якобы похищали инопланетянеБетті та Барні Хілл, найвідоміші люди, яких нібито викрадали інопланетяни

Після Бетті почали снитися кошмари, і пара мала сильний стрес, у якому вони прожили майже два роки. Вони почали ходити до психотерапевта, який увів їх у гіпноз. Під час сеансу з’ясувалося неймовірне: подружжя розповіло про те, що їх викрали, вони бачили істот із сірою шкірою, яйцеподібною головою та великими очима, які спілкувалися з ними за допомогою телепатії. Причому подружжя знаходилося в різних кімнатах, але розповідало однакові історії.

Список зустрічей з гуманоїдами

Історія Хіллів була оприлюднена: їх показали по телебаченню, про них писали в газетах, а пізніше і книгах. Саме цей випадок є основою досліджень більшості уфологів, які намагаються довести, що інопланетяни справді існують. Після Хіллів почало з’являтися дедалі більше свідчень спостереження НЛО і зустрічі з греями.

Самый распространенный образ инопланетянинаНайпоширеніший образ інопланетянина

І найчастіше вони виглядали саме так, як описували їх Бетті та Барні: чоловічки з великою яйцеподібною головою, довгими руками, великими очима без зіниць та шкірою сірого (іноді сіро-зеленого) кольору. І навіть ведеться список таких «зустріч»: у ньому десятки випадків, і в деяких із них також фігурує викрадення.

Звичайно, Барні, напевно, знав про кошмари, які мучили його дружину, тому у своїй уяві він міг малювати цих дивних істот. Але вважається, що під гіпнозом людина не може свідомо збрехати, і яким чином кошмари Бетті стали підсвідомими спогадами Барні — незрозуміло.

Різниця в еволюції

У головних скептиків цих історій є одна теорія: греї аж надто схожі на людей, але навряд чи на якійсь іншій планеті могла відбуватися еволюція так само як на Землі. Навіть на тих планетах, які, теоретично,  можуть мати зовсім інший клімат, тиск та інші умови життя, тому не могла еволюція піти тим же шляхом, що і на нашій планеті.

Але й на це уфологи мають відповідь: люди на Землі – лише експеримент, який іде під наглядом інопланетян, і, власне, вони створили людей схожими на себе.

Спогади з дитинства

Ще одна теорія свідчить, що ці сірі чоловічки — образи з нашого дитинства. У всіх новонароджених астигматизм, тому бачать картину світу трохи інакше, спотворено.

Примерно так видит ребенок до года, сначала ― лишь очертания и образыПриблизно так бачить дитина до року, спочатку лише обриси та образи.

І звичайно, найчастіше вони бачать матір, яка їх годує і дбає, і через спотворення її обличчя цілком може виглядати як обличчя грія. Якщо людина зазнає сильного стресу, то ці мимовільні спогади можуть спливати в пам’яті, і наша свідомість може їх сприймати як те, що відбувається, «тут і зараз».

Людський ембріон

Згідно з іншою версією, греї тісно пов’язані з ембріоном людини. Буквально за кілька років до перших історій про викрадення з’явилася можливість побачити малюка у животі матері, стали друкувати перші знімки ембріонів та показувати відео, а лікарі змогли спостерігати за розвитком дитини в утробі.

Есть в эмбрионе что-то неземноеЄ в ембріоні щось неземне

Погодьтеся, гуманоїд чимось нагадує ембріона: безволосе тіло, величезні очі, тонкі руки та ноги. Так що історія чергового викрадення могла з’явитися знову ж таки через сильний стрес і страх людини перед наукою, медициною та лікарями, які  нібито проводять досліди на людях.

Лише культурний міф

Скоріше всього  інопланетяни можуть бути лише культурним стереотипом і міфологічним персонажем, який виник приблизно так само, як боги Олімпу, наприклад. У давнину люди вірили в Зевса чи Посейдона, які мали яскраво виражені антропоморфні риси: так було простіше пояснити явища природи. Ось і греї можуть бути подібним міфом.

Ілюстрація до есе Герберта Уеллса «Людина мільйонного року», написане в 1893 році. На його думку, так виглядатимуть люди майбутнього

Так, у сірих чоловічків величезна голова, яка наче натякає на їхній розум і високий інтелект. Також вони безволосі, немов протистоять тваринам і людині нерозумній. Фактично це теж стереотип про велику голову, великий мозок і безволосе тіло. А ще, згідно з багатьма теоріями, у майбутньому людина в процесі еволюції виглядатиме приблизно так, як інопланетянин: з атрофованими м’язами та великою головою.

Прибульці у літературі та кіно

Повернімося до джерел – літератури. Британський письменник-фантаст Герберт Уеллс створив багато відомих творів, які екранізують навіть сьогодні. Наприклад, це «Війна світів», «Людина-невидимка» та «Машина часу» (яка, до речі, подарувала нашій культурі взагалі ідею подорожі у часі). І у деяких його творах фігурують інопланетяни. Нескладно здогадатися, як вони виглядали: із сірою шкірою, великими головами та очима.

Кадр из сериала «За гранью возможного»Кадр із серіалу «За межею можливого»

Ну і насамкінець. За кілька тижнів до того, як Бетті та Барні потрапили на прийом гіпнозу, на ТБ вийшов новий епізод серіалу «За межею можливого». Епізод називався “Щит Беллеро”, і одним з його героїв був інопланетянин, дуже схожий на тих самих гуманоїдів, яких описали Хілли.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *