Фізики назвали джерело темної матерії

Міжнародна група фізиків запропонувала нову гіпотезу про походження темної матерії. Згідно з нею, темна матерія виникає зі звичайної, повідомляє Physical Review Letters.

Термін «темна матерія» було створено для  пояснення парадоксів Всесвіту. Один із них – спотворення світла, що летить із далеких галактик до Землі. Темну матерію неможливо спостерігати безпосередньо, але вона проявляється у гравітаційній взаємодії з іншими об’єктами.

Вважається, що значна частина Всесвіту складається із темної матерії. Але багато питань все ще залишаються без відповідей, зокрема, звідки вона взялася?

Автори нового дослідження заявили, що темна матерія утворилася у «термальній ванні». Первинна плазма, що складається зі звичайної матерії, породила частинки темної матерії.

Спочатку цих частинок було небагато. Але в певний момент темна матерія почала «поглинати» звичайну, дедалі більше розширюючись.

“Нові частки темної матерії також змогли відтворювати самих себе зі звичайних частинок”, – йдеться в тексті наукової роботи.

Дослідники зазначили, що за такого сценарію у Всесвіті зрештою не мало залишитися нічого, крім частинок темної матерії. Причина, через яку цього не сталося, полягає у швидкому розширенні Всесвіту.

У перші дні після Великого вибуху всі об’єкти розташовувалися близько один до одного, що дозволяло темній матерії легко вступати в контакт зі звичайною матерією та перетворювати її. Але поступово об’єкти стали віддалятися і темна матерія все рідше контактувала зі звичайною.

Вчені зазначили, що їхня теорія узгоджується з комп’ютерними моделями. Вони мають намір продовжувати дослідження, щоб знайти докази своєї правоти.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *