Мікроби еволюціонують і починають харчуватися пластиком

Схоже, що наша планета не стала чекати на допомогу людей і почала сама боротися з пластиковими відходами. Ще п’ять років тому, досліджуючи зразки ґрунту з території заводу з перероблювання пластмас у Японії, вчені виявили новий вид мікробів, що живляться пластиком. Нині їх ареал проживання помітно розширився.

Виявилося, що мікроби здатні розкладати пластик завдяки виділенню особливого ферменту. Вчені проаналізували зразки ДНК, взяті з океанів, морів та з суші по всьому світу, на наявність та властивості цих ферментів. У результаті досліджень було виявлено близько 30 000 ферментів, здатних розкладати 10 видів пластмаси.

Причому концентрація цих ферментів у зразках безпосередньо залежить від ступеня забруднення ґрунту та водойм пластиковими відходами. Наприклад, найбільша кількість ферментів була зафіксована в пробах води, відібраної в Середземному морі та південній частині Тихого океану, де справді відзначаються масштабні забруднення пластиком.

«Використовуючи наші моделі, ми знайшли докази, що підтверджують, що потенціал глобального мікробіому з розкладання пластику дуже корелює з вимірюваннями забруднення навколишнього середовища пластмасою. А це демонструє, як природа реагує на тиск, який ми чинимо на неї», — повідомив автор дослідження Олексій Железняк.

Вчені вважають, що не варто покладатися лише на бактерії. Так, ще у 2018 році група дослідників у США створила штучний фермент, здатний споживати пластмасу на 20% ефективніше. Через два роки їм вдалося вдосконалити фермент, і тепер він може переробляти пластикові відходи у шість разів швидше. Однак для практичного впровадження ферменту необхідне ретельніше його вивчення.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *