Наукові відкриття 2021 року, які можуть стати сенсацією

Відкриття 2021 року у галузі фізики, космосу, походження життя можуть перевернути наукові уявлення, якщо будуть повністю доведені.

Антизірки

Сучасна космологія стверджує, що більшість антиречовини у Всесвіті давно зруйнувалася. Проте за десятиліття спостережень астрономи виявили 14 об’єктів, гамма-випромінювання яких має характерні для антизірок енергії, що виробляються при взаємодії речовини та антиречовини. Це відкриття, що інтригує, довести буде складно, оскільки світло від таких зірок, за винятком гамма-спектру, не відрізняється від світла звичайних.

Приховані частинки

Під час лабораторного експерименту величезний магніт оточили мільярдом мюонів, нестійких елементарних частинок із негативним зарядом. Швидкість коливання орієнтації магнітних полюсів мюонів не збіглася з тим, що пророкують теперішні теорії. Вчені вважають, що у процес втрутилися приховані частки, які вплинули на магнітні властивості мюонів. Відкриття, що кидає виклик традиційної фізичної моделі, поки що вимагає більше даних.

Кривизна Всесвіту

Гігантська дуга з галактик, що охоплює понад три мільярди світлових років, яку виявили вчені, суперечить теорії рівномірного розподілу матерії у Всесвіті. Для людського ока дуга невидима, і висновок про її наявність було зроблено на основі аналізу 40 тисяч квазарів – яскравих галактичних ядер, що змушує скептиків сумніватися у її існуванні.

© A. LOPEZ

Раннє прибуття людини

Поряд з викопними останками тварин, знайдених у мексиканській печері минулої весни, вчені знайшли загострене каміння, схоже на інструменти людини. Вік копалин від 33 000 до 28 000 років, і це означає, що прибуття людей в Америку відбулося більш ніж на 15 000 років раніше, ніж вважалося. Крім того, у Нью-Мексико було виявлено скам’янілі людські сліди віком від 23 000 до 21 000 років. Якщо датування буде підтверджено, то виявиться, що люди жили в Північній Америці в розпал останнього льодовикового періоду.

© DAVID BUSTOS/NATIONAL PARK SERVICE, BOURNEMOUTH UNIV.

Найдавніші скам’янілості тварин

Виявлення крихітних трубочок у породах віком 890 млн років може зрушити дату походження тварин на 350 млн років, якщо підтвердиться, що вони належать морським губкам. Вважається, що в періоді, про який йде мова, не було життя, тому що в атмосфері не вистачало кисню.

© E.C. TURNER/NATURE 2021

Позагалактична планета

Астрономи повідомили про виявлення першої планети за межами Чумацького Шляху, що знаходиться в іншій галактиці (Вир), віддаленій від нас на 28 мільйонів світлових років. У випадку таких далеких екзопланет традиційні методи пошуку не працюють, тому був використаний пошук по рентгенівському випромінюванню подвійної зіркової системи. Висновок про присутність планети робиться на основі спостережень за цим рентгенівським випромінюванням, яке вона блокує, коли проходить через диски зірок.

Галактика Вир © S. BECKWITH/STSCI, THE HUBBLE HERITAGE TEAM/STSCI/AURA, NASA, ESA

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *