Щоб робота за комп’ютером не шкодила здоров’ю й не виснажувала: кілька простих порад

Остеохондроз, короткозорість, захворювання дрібних суглобів, застій крові — неприємностей можна уникнути.

Робота за комп’ютером вважається легкою, але насправді може дуже серйозно зашкодити здоров’ю. Її «побічними ефектами» можуть стати остеохондроз, короткозорість, захворювання дрібних суглобів, застій крові тощо. Проте неприємностей можна уникнути, якщо подбати про дотримання простих, але досить дієвих правил.

Видання Ischool радить не забувати про правильну організацію робочого місця. Одна з поширених помилок полягає в тому, що людина тримає лікті у підвішеному стані. Необхідно відрегулювати висоту стільця таким чином, щоб передпліччя вільно розслаблено лежали на столі. Під час роботи мишею та набору тексту на клавіатурі в цьому випадку працюють тільки зап’ястя, а лікті нерухомі.

Монітор необхідно встановлювати на рівні 70–80 см від вашого обличчя (мінімальна відстань — 50 см) і нижче рівня очей.

Також слід подбати про правильне освітлення — не слід працювати в затемненому приміщенні або в темряві з увімкнутою настільною лампою.

Профспілка працівників освіти і науки України додає ще декілька порад.

Тримати поставу. За комп’ютером потрібно сидіти рівно та слідкувати, аби спина не прогиналася. До того ж варто обирати зручне робоче крісло. Адже часто воно може врятувати від неприємностей із хребтом.

Постійно провітрювати кімнату. Свіже повітря та регулярне прибирання здатні творити дива. А свіже прохолодне повітря дає змогу збадьоритися та налаштуватися на продуктивну роботу. Також науково доведено, що свіже повітря допомагає подолати сонливість і поганий настрій.

Чистити монітор. Не рекомендовано залишати сліди від пальців чи плями на моніторі. Також варто витирати пил і бруд із комп’ютера за допомогою мікрофібри та спеціальних спреїв чи серветок.

Часте кліпання. Не забувайте кліпати, коли довго працюєте за комп’ютером. Кліпайте кожні п’ять секунд, якщо відчули, що очі перенапружені. Це масажує очі та сприяє зволоженню рогівки.

Фокусування погляду. Для «наведення різкості» в очах підійдіть до вікна та сфокусуйте погляд спочатку на ближніх об’єктах, а потім подивіться вдалечінь. Такі вправи допоможуть очам відпочити та відновитися.

Відпочивати чи змінювати вид діяльності. Кожні 30–40 хвилин варто на декілька хвилин відпочивати від монітора. Наприклад, встати попити води чи чаю, а ще краще — перемкнутися на інший вид роботи. Не зайвою буде гімнастика для очей чи для тіла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *