Чи може Всесвіт стати атомом? Теорія Мікровсесвіту

З плином століть наші уявлення про навколишній світ постійно змінювалися. Цікаво простежувати цю історію, що починається від плоскої Землі на слонах і черепаху і закінчується поки що новітніми гіпотезами про Мультивсесвіт. Зараз є кілька варіантів того, як виглядає вся світобудова:

  1. Всесвіт виник у результаті Великого Вибуху, він постійно розширюється з прискоренням, подібно до мильного міхура або повітряної кулі, щоправда, ніхто не знає, що знаходиться за межами цієї Всесвітньої сфери.
  2. Всесвіт міг не виникнути в процесі Великого Вибуху: до нього існувало щось ще, якийсь інший Всесвіт, а наш просто є наслідком переродження попереднього. Які в ній були закони фізики, як він виглядав – так само як і наш, чи зовсім інший – невідомо.
  3. Всесвіт може бути не один: прихильники Мультивсесвіту стверджують, що таких бульбашок-всесвітів може бути безліч, але всередині чого вони знаходяться, що їх розподіляє — теж питання, що не мають відповідей.
  4. Всесвіт нескінченний, статичний і однорідний, єдиний у своєму роді й заповнює собою все і все (застаріле уявлення, тому що прискорене розширення було доведено, але не всі поспішають від нього відмовлятися).

Может ли Вселенная оказаться атомом? Теория Микровселенной

Але є ще дещо. Вчених насторожує те, що все у світі будується за однаковими законами, наприклад: електрон обертається навколо атомного ядра так само як планети обертаються навколо Сонця, а ті, своєю чергою, навколо галактичного ядра. Найдеталізованіша фотографія людської клітини, зроблена вченими Гарвардського університету, теж вселила в серця багатьох занепокоєння: усередині нас знаходяться цілі міста та фабрики!

У тілі дорослої людини близько 100 трильйонів клітин, і всі вони з’явилися в результаті поділу лише однієї клітини. Підозріло, правда? Кожна клітина має свою “робочу інструкцію”, всі вони всередині нас народжуються, помирають, діляться і знають свою справу.

И это всё внутри нас...І це все всередині нас…

Згадаймо біологію: у клітці існують центри з вироблення енергії, «фабрики», які виготовляють необхідні для життєдіяльності гормони та ферменти, «інформаційний центр», де знаходиться інформація про вироблені продукти, «системи транспорту» необхідних продуктів та сировини, «трубопроводи», «лабораторії» та «заводи» з перероблювання та очищення продуктів, що надходять із зовнішнього середовища.

То самое фото ГарвардаТе саме фото Гарварда

Є “поштова служба”, “міський будинок (центр управління)”. “митні пости”, “поліцейські ділянки”, що контролюють вхід і вихід молекул, іонів, та багато іншого. Вражаэ, як злагоджено і чітко працюють клітинні структури, щоб забезпечити порядок в обмінних процесах, що швидко протікають, і, зрештою, життєздатність клітини. І напевно там є ще щось більш тонко організоване, тільки наші мікроскопи поки ще до цього не дотяглися. Ось і виникають думки — чи може бути Всесвіт лише крихітним атомом або клітиною?

Клетка человека. Это не картинка, а реальная фотография Гарвардского университетаКлітини людини. Це не картинка, а реальна фотографія Гарвардського університету

Людина так улаштована, що заглядає завжди у все, що її оточує — і у своє тіло, і в космос. Діаметр видимого Всесвіту зараз становить близько 92 млрд світлових років. Не виключено, що та частина Всесвіту, яку ми поки що не відкрили, може виявитися набагато більшою. Чи можете ви уявити ці неймовірні відстані? Напевно, “робітники”, які працюють на клітинних фабриках усередині нас теж важко уявляють собі шлях від плеча до долоні, наприклад. Але, все ж таки, думка про те, що Всесвіт може бути атомом, цілком реальна, але атоми ще менші за клітину.

Теорія Мікровсесвіту

Атоми настільки малі, що навіть Гарвардські вчені зі своїм сучасним оптичним озброєнням їх не розглянуть: ми точно не знаємо, як вони виглядають. Але вивчення їхньої поведінки доводить, що самі атоми складаються з дрібніших, субатомних частинок — протонів, нейтронів, електронів та кварків. Оскільки не тільки клітини, але навіть атоми мають свою складну структуру, саме це і змушує задуматися про теорію існування мікровсесвіту. Але скільки атомів у Всесвіті? Адже тільки в тілі дорослої середньої людини вагою близько 70 кг знаходиться 6,7×10*27 атомів. Скільки на Землі живих істот, скільки тільки на нашій планеті може бути атомів, і скільки ж у них може бути мікровсесвітів?

Источник изображения: phys.vspu.ac.ruДжерело зображення: phys.vspu.ac.ru

Атом складається з ядра, яке утворюється з протонів і нейтронів, і електрона, що рухається навколо нього. Таку модель запропонував ще 1911 року британський фізик Ернест Резерфорд, назвавши її “Планетарною моделлю атома”. Подібність самої крихітної системи з як мінімум Сонячною системою пояснюється законами фізики? Чи ця схожість — явний натяк на те, що сам Всесвіт зі своїми 92 млрд світлових років лише атом, а вся матерія, яку ми бачимо, лише його дрібні структури?

Поняття розміру у Всесвіті – досить відносний термін. Та й взагалі все відносне. Наш світ відповідає нашим розмірам, світ клітин — для нас здається мізерно малим, але для тих, що здаються нам крихітними, мешканцям він виглядає таким самим ідеальним, як все, що нас оточує. Чи розуміє кожен мешканець клітини, що вбудований у світ гігантів щодо них – у людей? Навряд чи, але допустити таке можливо, адже, своєю чергою, люди, які любуються галактиками, які здаються їм гігантами, усвідомлюють себе поруч із ними лише крихітними піщинками. І дивлячись на будову атома, в якому вміщуються різні структури, які чимось нагадують Сонячну систему, чи можемо ми припустити, що і наш Всесвіт умістився б на кінчику тонкої лабораторної голки? Нескінченність може бути в будь-який бік — у бік збільшення та у бік зменшення масштабів. Від усвідомлення цього захоплює дух!

Может ли Вселенная оказаться атомом? Теория МикровселеннойВсе складається з тих самих атомів. Навіть ми складаємося з атомів, що колись побували в надрах загиблих зірок, які теж сформувалися з атомів… Все це замкнене коло, можливо, і приведе нас до заповітного народження Теорії Усього, яка б змогла пояснити всі закони світобудови.

Під час написання статті використовувалися матеріали сайтів Вікіпедії, bible-facts.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *