Чому всі дороги ведуть в Рим?

Римляни будували дороги в першу чергу в стратегічних цілях, щоб можна було швидко перекидати війська. Перша мощена дорога пролягла від Рима до Капуї. Будували її під керівництвом цензора Аппія Клавдія Цека в 312 р до н.е. Протяжність дороги, яку так і назвали Аппієвою, склала майже двісті кілометрів. Римський історик Діодор Сицилійський відзначав, що на оброблені камені для цього тракту пішла майже вся тодішня римська скарбниця.
Чому всі дороги ведуть в Рим Стародавній Рим, Історія, Дорога, Яндекс Дзен, Дліннопост

Чому всі дороги ведуть в Рим?
Аппієва дорога, сучасне фото.

Надалі дороги Риму також обходилися дуже недешево. Щоб контролювати витрати на їхнє будівництво, традиційно за всіма справами наглядав цензор. Дороги намагалися будувати якомога прямішими. Заздалегідь розмічалися всі місця поворотів, на перетинах з річками зводилися мости. Планування доріг було серйозною справою, перед будівлею кожної ділянки проводилася ретельна геодезична зйомка. Для цього застосовувалися спеціальні інструменти. Наприклад, «грома», попередник кутоміра, представляв собою хрестовину з прив’язаними на кінцях грузиками на нитках. Ухил вимірювали за допомогою «хоробата», лінійки довжиною близько 6 метрів з канавкою, в яку заливали воду. Напрямок визначався «діоптрієм» – трикутником з виском.

Чому всі дороги ведуть в Рим?
Залишки підстави «Золотого мильного каменю» на римському форумі.

Залежно від топографії місцевості, дорогу вписували в рельєф. Під неї викопували заглиблення, або ж робився насип. Землю для цього брали з канавок по краях майбутньої дороги. Слабкий грунт зміцнювали підпорами. У підсумку, дорога повинна була бути рівною і злегка піднятою над поверхнею, щоб з неї стікала дощова вода. Іноді для особливо важливих військових доріг паралельно будували ще один шлях, для вершників. Уздовж доріг ставилися спеціальні кам’яні покажчики, на яких значилася відстань до найближчого населеного пункту. Крім того на такому камені, висотою до 4 метрів, висікали ім’я імператора, в чиє правління він був встановлений. А в 20 році до н.е. Октавіан Август встановив в Римі «Золотий мильний камінь». Це була позолочена бронзова колона. На неї нанесли назви основних міст Римської Імперії з відстанями до них. Свого роду «нульовий кілометр», головна точка відліку для будь-яких відстаней.

Чому всі дороги ведуть в Рим?
Давньоримський мавзолей в Гланумі, сучасна Франція.

Уздовж доріг також будувалися склади, постоялі двори, поштові станції. Останні розміщувалися через кожні 10-15 км, щоб гонець міг на ній змінити коня і швидко домчати донесення до адресата. А через кожні 30-50 км розташовувалася велика станція, на якій можна було відпочити і виспатися. На такій станції були свої кузня і шинок. Завдяки цій налагодженій системі, термінові вісті передавалися зі швидкістю до 80 кілометрів на добу. Крім того, поруч з дорогами часто будувалися храми (наприклад, в честь Меркурія, покровителя мандрівників), мавзолеї та інші пам’ятні знаки, в тому числі на честь перемог римської зброї.

Чому всі дороги ведуть в Рим?
Фрагмент «Пейтінгеровой скрижалі» з зображеннями римських доріг.

Карти доріг римляни зображали на спеціальних сувоях – ітінераріях. На них містилася інформація про довжину ділянки дороги, відстані між містами, місця розміщення заїжджих дворів, а також описи перешкод на шляху. Трьом римським географам: Полікліту, Феодоту і Зенодоксу, було доручено владою співкерівників Юлія Цезаря і Марка Антонія скласти ітінерарій для всіх римських доріг. Вони працювали понад чверть століття. Результат вигравіювали на кам’яній плиті і виставили в столиці біля Пантеону. Ще більш відома «Пейтінгерова скрижаль», що дійшла до нас у вигляді копії знятої в XIII столітті. Ця карта римських доріг постійно доповнювалася аж до V ст. н.е., її повна довжина – майже 7 метрів. Загальна довжина римських доріг, показаних на ній, становить 200 тис. км.

Чому всі дороги ведуть в Рим?
Мала Фламінієва дорога, між Болоньєю і Ареццо, наші дні.

Приказка «Всі дороги ведуть до Риму» значила дуже просту річ – по кожній із римських доріг в кінці кінців можна було дістатися до столиці Римської держави. Саме дороги об’єднували величезні простори Імперії, а часом і країни, які ще тільки завойовувалися римськими легіонами. У кожній новій провінції, римляни спершу будували саме дороги, і після цього вздовж них виникали нові міста і інші селища, облаштовувалися торгові площі, ставилися зміцнення для оборони від варварів. Без римських доріг не було б і Риму – такого, яким ми його знаємо.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *