7 звичок, які тягнуть тебе на дно

Звички виражаються не тільки в смакових вподобаннях чи в нашому улюбленому одязі, але і в способі мислення та поведінці. Чи задумувалися ви про те, що деякі звички, на які ми часто не звертаємо уваги, тягнуть вниз і заважають нам розвиватися? Психологи рекомендують безжально позбуватися від будь-якого «марного вантажу» в житті людини. Придивися до себе і почни вже вести власну статистику непотрібних звичок, щоб з часом позбутися якщо не від них усіх, то хоча б від більшості з них.

1. Звичка бездіяльності

Іноді здається, що для того, щоб уникнути помилок і невдач, досить не пробувати свої сили в чому-небудь новому. Так, це мінімізує всі можливі ризики, але задумайся на хвилинку: ти самостійно відкидаєш будь-які, навіть найменші, шанси чогось навчитися. Стояти на місці — значить позбавити себе можливості розвиватися як особистість або фахівець. Зараз, коли світ навколо тебе стрімко змінюється, ти не можеш дозволити собі сидіти склавши руки. Якщо хочеш в майбутньому бачити себе успішною людиною, тобі доведеться пережити низку падінь. По-іншому це не працює.

2. Звичка критикувати самого себе

Це заняття настільки захопливе, що йому цілком можна присвятити все своє життя. А можна піти іншим шляхом і замість нескінченного самоїдства навчитися приймати та любити себе з усіма своїми вадами, які, до слова, при великому бажанні можна виправити. Самокритика, всупереч поширеним переконанням, зовсім не допомагає тобі ставати кращим, а, навпаки, геть вбиває віру в себе і свої сили. Коли людина вважає, що вона завжди й в усьому викладається не в повну силу і відстає від інших людей, його мотивація стрімко випаровується, і повернути її буде дуже складно.

3. Звичка здаватися ідеальним в очах оточення

На формування свого іміджу людина витрачає колосальну кількість часу і сил. Але це абсолютно невиправдано в тому випадку, якщо ти намагаєшся видати себе за когось іншого. Іншими словами, якщо ти викладаєшся по повній для того, щоб підкреслити свої позитивні сторони, — це похвально, але якщо ти створюєш лише видимість успішної людини, у якої немає жодного недоліку, то твої дії приречені на провал. Усвідом, що ти просто людина, і у кожного з людей є право бути неідеальним. А якщо тобі здається, що у твоєму житті є ці самі міфічні «ідеальні люди», то придивись уважніше, чи щасливі вони по-справжньому чи просто удають, що у них все добре.

4. Звичка приховувати свої почуття

Одна справа, коли ти намагаєшся приборкати свої емоції, щоб не накоїти дурних вчинків і не сказати людям зайвого, і зовсім інша — коли ти просто звик приховувати свої почуття від усіх, хто тебе оточує. Якщо ти вибрав другий варіант, поспішаємо тебе засмутити: ця стратегія більш ніж провальна. В першу чергу тому, що ти ніколи не будеш почутим. Якщо тебе щось хвилює, дратує або не влаштовує, просто постарайся донести свої емоції до співрозмовника або об’єкта твоїх переживань. Нерідко люди навіть не здогадуються, що їхні слова або дії викликали у тебе негативну реакцію. Як тільки ти поділишся своїми почуттями, людина зможе прийняти цю інформацію до відома і змінити свою поведінку. Ну а ти зможеш видихнути зі спокійною душею.

5. Звичка ставити перед собою лише скромні цілі

Є цілі, які з легкістю можна досягти, витративши при цьому кілька годин або днів. А є завдання, для виконання яких потрібні місяці, а то й роки. Вони масштабні, амбітні та при цьому цілком реалістичні, якщо, звичайно, приділяти їм особливу увагу.

Так ось, старайся ставити перед собою не тільки дрібні, але і досить великі цілі. Тільки так тобі вдасться повернути своє життя в кращу сторону і почати вже нарешті використовувати свій потенціал по максимуму.

6. Звичка шукати винних

Звинувачувати в усьому себе так само погано, як і шукати винних серед оточення. Ти можеш запитати: а що тоді робити? Все дуже просто: припинити приділяти так багато сил і уваги пошуку відповідальних за провал або невдачу. Якщо зможеш виправити щось, що приносить тобі незручності або неспокій, сам — зроби це. Без оцінювальних суджень, без голосінь, без звинувачень. Просто бери та виправляй, замість того щоб копатися у своєму або чужому почутті провини.

7. Звичка таїти образу

Порада на мільйон доларів: навчися прощати й не забивай свій мозок образами. Якщо людина оступилася або образила тебе — не тримай на неї зла. Поговори з нею, поясни, що саме тебе зачепило, і прийми вибачення. Якщо ситуація дуже серйозна — припустимо, тебе підставили, зрадили або навмисно виставили дурнем — задумайся над тим, чи варто тобі продовжувати спілкування з такою людиною.

Не потрібно тримати біля себе людей, які не дорожать тобою і не поважають тебе. У такому випадку людина не варта твоїх переживань. Запам’ятай, будь-які образи заважають в першу чергу тобі самому, і ти вимушений поневірятися, в той час поки винуватець твого поганого настрою спокійно живе собі далі та насолоджується життям.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *