7 небезпечних експериментів, які вчені проводили над собою

Перевіряти медичні теорії найкраще на піддослідному, якому довіряєш і який не побіжить скаржитися на порушення прав людини в усі можливі інстанції. Коротше, на собі самому.

Увага!
Якщо у Вас в цю хвилину приймання їжі, про всяк випадок відкладіть читання або тарілку з борщем в сторону!
Хірург Вернер Форсман

Ще одним лауреатом Нобелівської премії став німецький хірург Вернер Форсман, який розробив метод катетеризації серця і її застосування для ангіокардіографії. У 1928 році Форсман вирішив довести, що рентгеноконтрастний агент можна доставити за допомогою зонда прямо в серце, що дозволить досліджувати серцеві камери та виявляти вроджені вади цього органу. Колеги хірурга, своєю чергою, вважали, що проникнення стороннього предмета в серце дозволить пацієнтам лише швидко і болісно розлучитися з життям.

7 небезпечних експериментів, які вчені проводили над собою

Для підтвердження своєї теорії Форсман домовився з асистентом про проведення досліду. Вена на ліктьовому згині лівої руки хірурга була акуратно надрізана, і асистент почав вводити зонд.

Перший дослід не вдався: зонд застряг. Асистент, злякавшись, зірвав з себе маску і халат та почав бігати по операційній з криком: «Я відмовляюся брати участь в цьому божевіллі!» (Достеменно невідомо, як все-таки повівся асистент, але надалі Форсман продовжував досліди самостійно.)

Вдруге хірург сам ввів собі в вену 65-сантиметровий катетер, досяг серця і підтвердив свою правоту відповідними рентгенівськими знімками.

Ангіокардіографію взяли на озброєння лікарі по всьому світу.

Ревматолог Джонас Келлгрена

Не менш жорстоким до себе був і британський ревматолог шведсько-російського походження Джонас Келлгрен. Разом з наставником, знаменитим кардіологом Томасом Льюїсом, в 1937 році він провів над собою ряд дослідів, щоб пояснити механізм походження болю; особливо вчених цікавила реакція кісток людини на подразники.

Щоб зрозуміти, чи можуть кістки боліти, Келлгрен зробив розріз на своїй нозі, попередньо «заморозивши» анестезією шкіру і м’язи. Добравшись до великогомілкової кістки, дослідник повільно почав її свердлити, попутно з’ясувавши, що окістя і компактна (тверда) речовина відчувають тільки вібрацію, але не біль, а губчаста речовина, навпаки, моментально реагує на свердління гострим болем. Це та інші дослідження Келлгена і Льюїса досі мають величезний вплив на медицину.

Хірург Джон Крандон

Те, що виникненню цинги серед моряків можна запобігти, додавши в їхній раціон лимони та апельсини, було відомо ще давно, проте захворювання дуже довго вважалося інфекційним.

7 небезпечних експериментів, які вчені проводили над собою

У 1939 році хірург Гарвардської медичної школи Джон Крандон припустив, що цингу викликає нестача вітаміну С. Щоб довести свою теорію, Крандон виключив зі свого раціону все, крім сиру, крекерів і… пива.

Попри те що перші ознаки цинги зазвичай виникають досить швидко, досліднику довелося чекати цілих 19 тижнів — тільки після закінчення такого терміну у нього почало випадати волосся, кровоточити фолікули та грубіти шкіра.

Позбавлення від симптомів було легким: Крандон зробив собі ін’єкцію 1000 міліграмів вітаміну С і буквально на наступний день почав одужувати.

Фізіолог Джозеф Баркрофт

Баркрофт також здобув популярність тим, що у своїх дослідах дуже часто використовував самого себе в якості піддослідного. Так, під час Першої світової війни, коли він був покликаний на Королівську інженерну дослідну станцію, він проводив експерименти з задушливими газами, піддаючи себе впливу ціаніду водню і дихав в герметичній камері синильною кислотою, яку під час Першої світової війни використовували як отруйну речовину. Баркрофт протримався цілих десять хвилин, але пес, якого він тримав в руках, помер вже через півтори.

Згодом Баркрофт провів ще кілька сміливих експериментів. Наприклад, він прожив цілий тиждень в камері зі зниженим вмістом кисню і припинив експеримент, лише коли все його тіло посиніло. Іншим разом він вирішив вивчити вплив переохолодження на психіку, для чого, нікого не попередивши, роздягнувся і ліг на стіл в морозильній камері.

За спогадами Баркрофта, через деякий час він перестав відчувати холод, і йому стало абсолютно все одно, що станеться далі. На щастя, його колега увійшов в камеру, застав експериментатора ще живим і зміг привести до тями.

Найдивовижніший факт в біографії Баркрофта: він дожив до 74 років.

Доктор Стаббінс Фферф

У 1793 році епідемія жовтої лихоманки охопила східне узбережжя США, винищивши майже 10% жителів Філадельфії. Паніка серед городян привела до того, що похоронами загиблих ніхто не хотів займатися, — вважалося, що заразність лихоманки настільки висока, що достатньо одного дотику до покійного.

Доктор Стаббінс Фферф, який працював в Університеті Пенсільванії, вирішив з’ясувати природу цього захворювання і довести, що не так страшна лихоманка, як її малюють. Охочих контактувати із зараженими не знайшлося, тому дослідник почав проводити експерименти над самим собою.

Одним з характерних симптомів захворювання була блювота характерного чорного кольору — саме її Фферф і використовував, щоб заразити себе. Зробивши розрізи на своїх зап’ястках, лікар ввів в них блювоту хворих, але це не принесло ніяких результатів.

7 небезпечних експериментів, які вчені проводили над собою

Потім відбувся ряд дивних маніпуляцій з продуктами життєдіяльності заражених: Фферф закапував все ту ж блювоту в очі, ковтав чужу слину і займався відверто огидною урінотерапією. Нічого не змінилося, він так і не заразився, та й взагалі відбувся лише моральною травмою.

Дослідники лихоманки, надихнувшись дослідами Фферфа, відмовилися від ідеї, що захворювання поширюється через дотики та повітряно-крапельним шляхом, і почали копати в іншу сторону.

Через якийсь час вдалося встановити, що вірус жовтої лихоманки передається тільки через укус комара.

Паразитолог Джованні Грассі

Фферф – не єдиний дослідник, що піддався дитячому прагненню тягнути в рот всяку гидоту, нехай і в ім’я науки. Знаменитий італійський паразитолог Джованні Грассі присвятив своє життя гельмінтам, відкривши безліч нових видів і детально вивчивши вже відомі. Щоб відстежити життєвий цикл людської аскариди та з’ясувати, як саме відбувається зараження, 10 жовтня 1878 року вчений проковтнув яйця аскариди, раніше виявлені ним при розтині чергового трупа.

Через якийсь час Грассі відчув характерний дискомфорт і став вести спостереження за результатами роботи своєї травної системи. Через 22 дні після початку експерименту вчений виявив зовсім свіжі яйця у своєму нічному горщику, про що тут же написав докладну роботу, яка вплинула на розвиток гельмінтології.

Лікар-гігієніст Макс Йозеф фон Петтенкофер

Президент Баварської академії наук і головний лікар-гігієніст свого часу Макс Йозеф фон Петтенкофер випив заражену холерою воду не тільки заради розвитку науки, а й для того, щоб насолити своєму багаторічному конкуренту – Роберту Коху.

Кох ще в 1883 році виявив бактерії Vibrio cholerae, які викликають холеру, але його сучасники (в їх числі і Петтенкофер) продовжували вважати, що хвороба виникає через загадкові «міазми» – отруйні випари від продуктів гниття. Тим більше, що експерименти Коха по зараженню бактерією піддослідних тварин ні до чого не привели (звідки Коху було знати, що тварини в принципі не хворіють на холеру), а випробувати своє відкриття на собі вчений, на відміну від героїв цієї статті, побоявся.

Щоб підчепити Коха, 7 жовтня 1892 року Петтенкофер в оточенні асистентів і учнів вжив воду з культурою холерних вібріонів. Протягом декількох днів вчений відчував легке нездужання, але ознаки повноцінного зараження холерою так і не проявилися.

Розчарований Кох у зв’язку з цим перемикнувся на вивчення туберкульозу, зробив безліч важливих відкриттів в цій сфері та навіть отримав Нобелівську премію з медицини.

Пізніше все-таки з’ясувалося, що Кох мав рацію: холера дійсно викликається бактеріями, а Петтенкоферу просто пощастило перенести легку форму захворювання.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *