Україні рекомендовано відмовитися від плану будівництва ВЕС на закарпатській Боржаві

Нещодавно відбувалося щорічне засідання Постійного комітету Бернської конвенції (Конвенція про охорону дикої флори та фауни та природних середовищ існування в Європі).

На засіданні Постійний комітет конвенції розглянув звіт незалежних експертів за результатами проведеної дорадчої місії   та на його основі затвердив рекомендації для Уряду України  щодо запланованого будівництва ВЕС на Боржаві.

Основна рекомендація така: «Плани на забудову необхідно скасувати. Цілком зрозуміло, що буде здійснено значний вплив на біорізноманіття; тому потрібно шукати альтернативні території, де вплив був би значно менший і де його не буде на території Смарагдової мережі, але які дозволили б зробити аналогічний внесок для досягнення Україною цілей з використання відновлюваних джерел енергії».

Розгляд справи щодо скасування висновку з оцінки впливу на довкілля ще не завершився у  Верховному суді. Тому експерти конвенції  запропонували альтернативну рекомендацію:  «Якщо розробка планів забудови триватиме, необхідно повторити проведення оцінки впливу на довкілля, з використанням сучасної методології, узгодженої з забудовником, регуляційним органом і скаржниками. Такі результати з меншою ймовірність будуть оскаржені та зможуть стати кращою основою для ухвалення рішень щодо «дозволених і заборонених» територій для розвитку».

У звіті експерти зазначають, що, на їхню думку, такий метод є менш ефективним, оскільки він все ще пропонує можливості для забудови території.

Вони вважають, що наявна пропозиція є неприйнятною з огляду на статус природоохоронних територій (Смарагдова мережа), а також з огляду на положення щодо мігрувальних птахів, його цінність для фауни та флори.

Незалежні фахівці наголосили, що забудова такого масштабу на території Смарагдової мережі  разом з недоліками в процесі ОВД не має бути дозволена в цьому місці. Це суперечитиме вимогам і духу Бернської конвенції.

Нагадаємо, що боротьба за збереження полонини Боржава триває з 2018 року. Окрасу українських Карпат, яка є територією Смарагдової мережі, планують забудувати вітряками. Після нашої скарги до Бернської конвенції справу розглядають на європейському рівні, повідомляють в Українській природоохоронній групі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *