Крик українських Карпат залишеється непочутим – німецька газета TAZ

Газета TAZ опублікувала репортаж про нелегальні вирубки лісу в українських Карпатах, які тривають попри мораторій на експорт необробленої деревини до ЄС.

Німецьке видання зауважує що масова вирубка Карпат триває через нереформовану лісогосподарську галузь, низькі штрафи та недостатні законодавчі обмеження.

За свідченням репортера TAZ біля селища Крушельниця у національному парку Сколівські Бескиди відбувається нелегальна вирубка букового лісу, яку місцеве населення та адміністрація нацпарку за таку не вважає.

Щодня навантажені деревиною вантажівки виїжджають з лісу і залишають за собою численні вирубані місця.

В інших місцях ліс ще більш масово вирубається для експорту деревини до ЄС, передусім у Закарпатті.

«Політики вже роками намагаються щось зробити, але через корупцію усі спроби залишаються досі безуспішними. З 2015 року є заборона експорту сирої деревини, але її легко мінімально обробити і потім експортувати. ЄС вимагає зняття заборони. Багато європейських фірм хочуть українську деревину. У першу чергу меблевий концерн IKEA ймовірно переробляє велику кількість нелегально вирубаної української деревини»,  – йдеться у статті TAZ.

IKEA захищається і посилається на сертифікацію FSC (Лісова Опікунська Рада), що має надаватися деревині з легальних місць вирубки.

Британська організація з захисту навколишнього середовища «Earthsight», що уважно досліджує вирубку лісів в Україні, дійшла висновку, що контроль FSC загалом є дуже слабким і до того ж в Україні також пов’язаний з корупцією.

Українські екоактивісти критикують уряд за те, що на Державне агентство лісових ресурсів одночасно покладено лісогосподарські функції (тобто вести організовану вирубку) та надано повноваження щодо контролю та боротьби з нелегальною вирубкою.

«Багато вирубок називають законними, оскільки вони начебто прибирають хворі дерева. Часто це є лише замилюванням очей. Однак багато екологічних активістів, які це критикують, отримують погрози. Окрім цього ЄС чинить тиск на Україну, щоб експортувалося більше сирої деревини. Якщо деревина оброблялася б у країні – це було б великою вигодою для української економіки», – відзначається у репортажі.

Репортаж також посилається на доповідь Української природоохоронної  групи «Дерева не вміють кричати». В ній наводяться результати розслідувань, які показали що Брустурянський та Ясінянський лісгоспи знищують праліси, гірські річки, захисні ліси на схилах та оселища рідкісних видів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *