Коли буде наступний льодовиковий період і що тоді чекає людство

Вчені досі не знають, скільки точно на Землі було льодовикових періодів. Можливо, ми живемо в одному з них прямо зараз. Минулого разу він допоміг людству розвинутися.

Останній льодовиковий період в історії Землі, як сьогодні вважають геологи, почався приблизно 2,588 млн років тому. Головною його особливістю є те, що площа заледеніння і температури поверхні Землі на всьому його протязі не були постійними. Так, льодовики наступали і відступали кожні 40 000 і 100 000 років, і ці епізоди супроводжувалися різкими похолоданнями і потепліннями.

Останній період потепління почався приблизно 13 000 років тому і триває досі.

Скільки льодовикових періодів було на Землі?

Останній з десятка великих заледенінь (часто відомий просто як “Льодовиковий період“) досяг піку близько 18 000 років тому, перш ніж поступитися місцем епосі міжльодовикового голоцену 11 700 років тому. Але якщо ми говоримо про глобальні льодовикові періоди (або епохи), то тут все складніше.

Скільки їх було протягом історії Землі? Відомо як мінімум про п’ять, можливо, сім льодовикових періодів, починаючи з докембрійського, зокрема: 700 млн років тому, 450 млн років тому (ордовицький період), 300 млн років тому — пермо-карбонове заледеніння, один з найбільших льодовикових періодів, що торкнувся Південні континенти.

Під південними континентами мається на увазі так звана Гондвана — древній суперконтинент, що містив Антарктиду, Австралію, Південну Америку, Індію і Африку.

Саме недавнє заледеніння належить до періоду, в якому ми живемо зараз.

Виходить, ми живемо в льодовиковому періоді прямо зараз?

Ні, скоріше в цей час Земля переживає міжльодовиковий період в рамках четвертинного заледеніння. Сучасний клімат і природне середовище остаточно сформувалися в так званий четвертинний період — етап геологічної історії Землі, який почався 2,588 мільйона років тому і триває донині.

Цей період характеризується чергуванням льодовикових і міжльодовикових епох. Сам по собі Льодовиковий період закінчується, коли Земля нагрівається настільки, що крижаний покрив відступає або повністю зникне. Тому коли на планеті розтануть останні льодовики, четвертинне заледеніння офіційно закінчиться.

Вчені Каліфорнійського університету в Ірвайні підрахували, що якщо розтануть всі льодовики, то вода підніметься на 65 м.

Льодовикові періоди не завжди “холодні”. Протягом усього періоду можуть бути більш холодні і теплі «епізоди». Більш холодні призводять до утворення великих областей континентальних крижаних щитів, долинних льодовиків і морського льоду, в той час, як більш теплі періоди призводять до зменшення площ льоду.

Льодовиковий період в широкому розумінні вчені називають швидше льодовиковою епохою. Остання з них (її ще називають валдайським або останнім зледенінням) сталася на території Європи в рамках плейстоценового або четвертинного льодовикового періоду. Заледеніння почалося близько 110 000 років тому і закінчилося близько 9 700-9 600 років.

Як Льодовиковий період змінює Землю?

Льодовиковий період викликає величезні зміни на поверхні Землі. Рухаючись, льодовики змінюють ландшафт, збираючи камені і ґрунт і розмиваючи пагорби, крім того, їх власна вага чинить тиск на земну кору. У міру того, як температура падає в районах, прилеглих до цих крижаних скель, холодна рослинність переноситься в південні широти. Також різке падіння рівня моря призводить до того, що річки утворюють більш глибокі долини і величезні озера всередині континентів, а між ними з’являються раніше затоплені сухопутні мости.

Наприклад, останнє заледеніння призвело до того, що після замерзання рівень моря впав на 120 м.

Що викликає Льодовиковий період?

Льодовикові періоди не виникають з нізвідкіля – для початку одного з них потрібні тисячі років. Льодовиковий період починається, коли літні температури в Північній півкулі не можуть піднятися вище нуля протягом багатьох років. Це означає, що сніг, який випадає взимку, не тане, а замість цього накопичується, стискається і з часом починає ущільнюватися або перетворюватися в крижані щити.

Через тисячі років ці крижані щити починають накопичуватися, а потім поширюватися по Північній півкулі.

Льодовикові періоди супроводжуються циклами заледенінь і відлиг. Вважається, що вони пов’язані з так званими циклами Міланковича – “хитаннями” орбіти Землі. Вони змінюють те, як багато тепла отримують полюси і помірні широти. Інші геологи і кліматологи вважають, що насправді ці різкі зміни клімату пов’язані не з «космічними», а цілком земними факторами, такими як перебудови «конвеєра» течій у Світовому океані або підвищення або зниження частки CO2 в атмосфері.

Нам належить пережити ще один Льодовиковий період?

Судячи з попередніх циклів, Земля, ймовірно, повинна вступити в льодовиковий період найближчим часом. Фактично, умови для цього почали формуватися близько 6 000 років тому. Але дослідження 2016 року показало, що наступний Льодовиковий період на Землі настане не раніше, ніж через 100 тисяч років.

 “Зараз у нас немає шансів увійти в льодовиковий період, тому що парникові гази, які ми викинули в атмосферу в індустріальну епоху, зігріли Землю» — пояснює доктор Фіппс в інтерв’ю ABC, який займається моделюванням кліматичних систем в університеті Тасманії.

Що б сталося, якби сьогодні був «Льодовиковий період»?

Можливо, ми поки “відклали” наступ наступного обмерзання, але якщо настане новий, людську цивілізацію чекають випробування.

Крім того, що це буде набагато холодніше, величезні регіони, в яких живуть сотні мільйонів людей, стануть абсолютно непридатними для проживання. Вони будуть покриті товстим крижаним покривом і будуть перебувати в суворому кліматі.

Якщо обмерзання буде схоже на попередній, тоді Північна Америка, вся північна Європа і Північна Азія будуть покрита льодом.

Та й фізична форма континентів буде виглядати зовсім по-різному на всій планеті. Величезне падіння рівня моря до 120 метрів закриє морські канали – Середземне море, протоку Торреса, Басову протоку і Берингову протоку — і створить нові ділянки землі, які можна буде використовувати для житла або сільського господарства.

Що в підсумку?

Одним з важливих результатів недавнього льодовикового періоду стала поява Homo sapiens. Люди адаптувалися до суворого клімату, розробивши такі інструменти, як кістяна голка для шиття теплого одягу, і використовували сухопутні мости для поширення в нові регіони.

До початку більш теплої епохи Голоцену люди були в змозі скористатися сприятливими умовами, розвиваючи методи ведення сільського господарства і приручення тварин.

Тим часом мастодонти, шаблезубі кішки, гігантські наземні лінивці і інша мегафауна, що царювала в льодовиковий період, до його кінця вимерли. Причини зникнення цих гігантів належать до загадок льодовикового періоду, які ще належить повністю пояснити.

Вчені продовжують вивчати докази цих важливих періодів, щоб краще зрозуміти історію Землі та допомогти визначити майбутні кліматичні події.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *