Названо причини “сміттєвих потоків” на Закарпатті

Гірські поселення не мають місць для сміттєзвалищ та логістики з компаніями зі збору сміття.

Злива, яка тривала кілька днів на Закарпатті, принесла потік сміття з гірських сіл в бік Угорщини. З цією проблемою після дощів стикаються і на Львівщині та Франківщині.

Проблему пов’язують з відсутністю організованого збору та вивозу сміття, передає Mukachevo.net.

Такі події трапляються регулярно, і сміття з України потрапляє річками до Угорщини, яка, своєю чергою, регулярно звертається до Уряду України з вимогою розв’язувати це питання.

“Це все вже було. І не один раз. Висновків жодних. Як і дій жодних. Поки що з наслідками засмічення справляються невеликими силами активні громадяни, які влаштовують заходи з прибирання водойм чи збором та сортуванням пластику, скла та іншого — честь і хвала їм за це. Чи ДСНС проводить розблокування сміттєвих заторів-на цьому і все. І це лише подолання наслідків, виключно”, – сказано в публікації.

У низовині області більш-менш організовано збір та вивіз сміття у населення, а гірські поселення не мають місць для сміттєзвалищ та логістики з компаніями зі збору сміття.

Виділяють кілька причин такої ситуації:

відсутність обладнаних по екологічним нормам сміттєзвалищ;

відсутність роботи з компаніями з вивозу та утилізації ТВП;

ризик, що люди не схочуть платити за вивіз сміття;

можливість бізнесу беззбитково забирати відходи від населення.

Проте найголовнішою причиною називають відсутність бажання розв’язувати проблему, яка завелика для села, району чи області.

“Дивує відсутність ініціатив з міністерства екології, де б мали досконало знати кроки для подолання фактичної катастрофи. За стільки то років. Але як минула влада, так і теперішня вдають, що не бачать сміття. І 100%, що така проблема є не лише у нас на Закарпатті, але і на Львівщині, Франківщині — адже там так само в гірських селах справляються з побутовими відходами”, – пише Mukachevo.net.

Нагадаємо, Закарпаття на межі сміттєвого колапсу, адже сміттєзвалища й полігони переповнено на 80-95%

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *