Чому занадто багато думати – шкідливо?

Людський мозок постійно думає та отримує від цього задоволення. Він створений для мислення, а тому не має причин зупинятися.

«Звичка постійно думати вбиває нас. Повільно, але ми впевнено наближаємо свій кінець. Ми думаємо, думаємо та думаємо, але людському розуму все одно довіряти не можна. І це смертельне замкнене коло», – Ентоні Хопкінс.

Знаю, що простіше сказати, ніж зробити, але якщо ви зможете приборкати власний розум, то тим самим підвищите і покращите свою концентрацію, зберігаючи ясну голову. Позбудьтеся шкідливої ​​звички зосереджуватися на дрібницях і ваше життя кардинально зміниться.

Ознайомтеся з 12 цитатами, що надихають, здатними допомогти вам подолати своє бажання зануритися в нескінченні роздуми:

  1. Вам ніколи не відчути себе вільним, поки ви замкнені в клітці своїх помилкових міркувань.
  2. Прислухайтеся, а потім говоріть. Вдумайтесь, а потім дійте. Чекайте, а потім критикуйте. Вибачте, а потім моліться. Спробуйте, і тільки потім здайтеся.
  3. Досить переживати про можливу невдачу. Будьте оптимістичні в тому, в чому хочете досягти успіху.
  4. Думати дуже багато – означає створювати проблеми на порожньому місці.
  5. У цьому світі немає нічого такого, що було б здатне завдати вам стільки неприємностей, скільки може завдати потік ваших думок.
  6. Що спільного у крісла-гойдалки та тривожності? Рухаючись, ви не сходите зі свого місця.
  7. Досить стільки думати. Вам не можете проконтролювати все та всіх. Що має бути, того не оминути.
  8. Милий мозок, будь ласка, притихни і відключися до ранку. Я більше не витримую, і мені треба виспатися.
  9. Основною причиною незадоволеності є те, що займає всі ваші думки.
  10. Не варто псувати цілий день думками про вчора. Відпустіть своє минуле.
  11. Великі розуми прислухаються до свого внутрішнього голосу, незважаючи на страх.
  12. Якщо ви в чомусь безсилі, значить це не варте ваших переживань.
Як перестати думати надто багато

Звичайно ж, під «думати занадто багато» варто розуміти не обмірковування можливого розв’язання важливого питання чи сюжету щойно прочитаної книги, а звичайні повсякденні думки, які з’їдають настрій і псують стосунки з навколишніми. Вони перетягують на себе всю ментальну увагу — ми щоразу прокручуємо їх у голові. «Як треба було вчинити в тому випадку з начальником?» «Чи розуміють мої слова вірно, адже можна було сказати й менш двозначно. Наприклад…». «Що він мав на увазі? Чи не завуальована це образа?».

Подібні думки не просто виникають — ми часто зациклюємося на них. Це постійне прокручування лише шкодить та веде до стресу. В англійській мові існує термін “overthinking”, який можна перекласти як “накручування”, “надмірне обмірковування”, “думати занадто багато”. Американська психологічна асоціація дає йому таке визначення: «повторювана, тривала думка про себе, свої проблеми і свій досвід». Виявляється такий стан безліччю шляхів: тяжкі роздуми, занепокоєння, самобичування, очікування негативних результатів, дратівливість. Словом, є безліч причин для того, щоб серйозно взятися за цю проблему. Ось дев’ять способів, які допоможуть у цьому.

1. Навчіться бути свідомим

Це перша і найкраща порада. Справді, якщо ви усвідомлені, то швидше помітите свої думки і зможете припинити їх прокручувати. Адже найбільша небезпека в тому, що ми такі занурені в них, що ні на що більше не звертаємо уваги.

Не намагайтеся повністю очистити свої думки – це все одно не вдасться. Просто стежте, дайте їм пройти. Без оцінок, розвитку, обмірковування альтернатив.

2. Фізично перервіть процес

Тут, до речі, будуть гумові браслети. Цей простий прийом із НЛП дійсно працює. Як тільки ви помічаєте, що зациклилися, відразу відтягніть гумку і шльопніть себе таким браслетом по зап’ясті. При цьому можете сказати вголос або «Стоп!». Це простий прийом, що дозволяє тренувати усвідомленість і помічати свої думки.

3. Практикуйте заміну думок

Ми ж розуміємо, що коли йдеться про те, щоб припинити думати надто багато, то маються на увазі саме погані думки. Тому чудовим способом є замінити негативну думку на позитивну.

Наприклад, ви зробили помилку на роботі, ваш керівник невтішно про це висловився. Замість трагічних думок про можливе звільнення, думайте про те, що помилки – це частина роботи, вони у всіх бувають, загалом у вас із босом нормальні стосунки. Погано, якщо вас завтра все-таки звільнять, але, принаймні, ви не будете себе доводити до цього.

Ваша нова думка навіть може бути безглуздою і не мати відношення до реальності. Це не важливо. Головне, що вона перериває циркуляцію негативних думок.

4. Створюйте рефрейм реальності

Або хоча б з’ясуйте реальний стан речей. Буває так, що з нами трапляється одна й та сама неприємність протягом одного дня, і ми починаємо думати, що в цьому є якась закономірність. Але це — не більше, ніж проста випадковість. Важливою є логіка, критичне мислення, статистика. Оцінюйте факти, а не слідуйте своєму сприйняттю. Воно, навіть якщо частково правдиве, то лише частково.

5. Зателефонуйте другу

Людина надто багато думає, коли цілими днями не виходить із дому. Слід хоч трохи розвіятися, щоб думки прийшли до ладу. Найчастіше потрібна просто інша точка зору. Потрібно зійти з рейок однієї й тієї ж думки.

Друг може дати пораду або просто посміятися і назвати вас параноїком. І те, й інше допомагає.

6. Будьте зайняті

Чому це працює? Якщо ви турбуєтеся і думаєте занадто багато, значить, знаходитесь або в минулому, або в майбутньому. Зайнятість допомагає перебувати у теперішньому. А в теперішньому занепокоєнні практично не існує.

7. Навчіться медитувати

Ми не говоримо вам «медитуйте», тому що цього ще потрібно навчитися, адже все не так просто. До того ж більшість людей, як правило, кидають медитувати через тиждень практики. Щоб навчитися цьому, потрібне велике терпіння. Воно ж і виховується завдяки медитації, тому виходить замкнене коло.

Якщо ви навчилися медитувати, вже одне це дозволить позбавлятися думок за лічені секунди. Може знадобитися пів року чи навіть більше, але воно того варте.

8. Займайтеся спортом

Спорт – це універсальна порада. Навряд чи ви знайдете хоча б одну людину у світі, яка б вигукнула: «Як же я жалкую про те, що витратив 20 років свого життя, займаючись спортом! Боже, як я був дурний і недосвідчений!».

Спорт не дозволяє багато думати про минуле та майбутнє, бо потребує перебування в сьогоденні. Він вчить справлятися зі стресом та депресією.

9. Прийміть рішення

Дуже часто ми думаємо надто багато через те, що не можемо прийняти якесь рішення. Якого кольору вибрати телефон – білого чи чорного? В цьому випадку немає поганого варіанту, просто прийміть рішення. Але часом це важко, тому що нам здається, що ми втратимо щось, якщо зробимо вибір. Тож нам страшно. Але треба зважити всі «за і проти» і наважитися, не треба думати нескінченно довго.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *