Одкровення, яке змінить ваше ставлення до їжі, або звідки у квартирі беруться мошки?

Дрозофіли, яких ми просто називаємо фруктовими мошками, всюдисущі і, на відміну від мух і комарів, ігнорують пори року. Варто вам забути на кухні або в кімнаті фрукти, які трохи зіпсувалися, і ви «попали». Орда дрібних літунів з’являється над сумнівними ласощами як улітку так і взимку. Звідки вони беруться у наших будинках?

Відкриємо секрет – дрозофіли живуть разом з нами в квартирах, будинках та офісах, де хоча б іноді з’являється якась рослинна їжа. Мошки, розмір яких лише 2–3 мм, легко можуть сховатися навіть у дуже маленькому помешканні і терпляче чекати, поки ви не залишите їм щось поживитися. І ось тоді… Вони залишають свої укриття і починають активно харчуватися і не менш оперативно розмножуватися. Виходить у них це добре – самка за один раз відкладає близько 2000 яєць!

Звідки в квартирі беруться маленькі мушки?

Схема появи орди мошок біля фруктів та овочів гранично проста та зрозуміла. Але залишається важливе питання — де взялася та перша пара дрозофіл, від якої походить численне потомство? Потрапити в приміщення дрібній крилатій комасі зовсім нескладно. Мушки залітають до нас у теплу пору року через вікна та двері, а також вентиляційні канали.

Чи можна позбутися цих «сусідів», ретельно перекривши всі входи та виходи? Ні, у вас нічого не вийде. Дрозофіли використовують стародавній спосіб, що вперше успішно випробуваний греками під час облоги Трої. У ролі троянського коня можуть виступити як трохи зіпсовані фрукти, і цілком свіжа зелень.

Комахи просто відкладають свої мікроскопічні яйця скрізь, де тільки можуть, і ви самі приносите їхній розсадник до себе додому. Навіть ретельне миття продуктів негайно після повернення з магазину або з ринку, вам не допоможе, ну хіба що ви ошпарюватимете все окропом. Але ентомологи не впевнені, що допоможе і це — яйця і личинки, що вже вилупилися, можуть бути глибоко в м’якоті плоду і така обробка не допоможе.

Звідки в квартирі беруться маленькі мушки?

Дрозофіли можуть потрапити в дім не лише з рослинами та плодами, але й із ґрунтом. У будь-якому квітковому горщику може виявитися все, що необхідно для відновлення нової квартирної популяції. Виняток становлять лише квіткові ґрунти, виробники яких прожарюють свою продукцію перед продажем, але де вони, ці сумлінні землероби?

Саме тому вам слід змиритися з летючими тваринками, і просто стежити за тим, щоб все, що має бути викинуте, не затримувалося в стінах вашого житла. Так, бонусом ми відкриємо вам ще один секрет. Кожен з нас регулярно їсть із фруктами цих мошок, їхні яйця та личинки. Це абсолютно безпечно, хоча і не дуже тішить.

Звідки в квартирі беруться маленькі мушки?
Личинки дрозофіл практично невидимі для людського ока

Мушки-дрозофіли не входять до списку небезпечних комах планети, не кусаються, служать важливою ланкою харчового ланцюжка багатьох видів і використовуються вченими для найрізноманітніших дослідів. Особливо цінують їх генетики, оскільки експерименти з мошками дозволяють отримати дуже швидкий результат. У цьому випадку їхнє блискавичне розмноження приносить неоціненну користь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *