Дослідження: чашка кави або чаю вранці може знизити ризик інсульту або деменції

Серед більш ніж 360 тисяч учасників дослідження, що проводилося протягом понад 10 років, ті, хто випивав 2-3 чашки кави, 3-5 чашок чаю або комбінацію з 4-6 чашок кави або чаю на день, мали найнижчий ризик інсульту та деменції.

Виявилося, що помірне споживання кави та чаю окремо або в комбінації пов’язане з нижчим ризиком інсульту та деменції.

“Наші результати показали, що помірне споживання кави та чаю окремо або в комбінації було пов’язане з нижчим ризиком інсульту та деменції”, – зазначають автори дослідження.

Відповідно до наукової роботи 2017 року, опублікованої в The Lancet, 10% смертей у всьому світі щороку спричиняє інсульт та його наслідки. Деменція пов’язана зі зниженням когнітивних функцій та зменшенням якості життя людей похилого віку. Вона також може бути спричинена інсультом.

Вживання однієї кави або чаю теж було пов’язане з нижчим ризиком розвитку обох станів. Люди, які випивали 2-3 чашки кави та 2-3 чашки чаю на день, мали найкращий результат (28%). Згідно з дослідженням, у них виявлено нижчий ризик деменції і на 32% нижчий ризик інсульту, ніж у тих, хто не вживав цих напоїв. У дослідженні взяли участь здорові люди віком від 50 до 74 років, які самі повідомляли про кількість кави та чаю, яку вони вживають.

Було проведено безліч досліджень, які передбачають, що вживання кави та чаю може бути пов’язане з користю для здоров’я, але тут важливо зазначити одну річ: дослідники могли тільки сказати, що ці явища пов’язані між собою, але про якийсь причинно-наслідковий зв’язок між ними поки що говорити не доводиться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *