Топ найстрашніших планет у Всесвіті. Частина 1.

TrEs-2b

Це чорний газовий гігант з масою 1,5 мас Юпітера, відкритий в 2006 році. Він відбиває менш як 1% світла, що падає на планету, завдяки чому TrEs-2b є найчорнішою відомою планетою. Вона чорніша, ніж вугілля чи сажа. Температура атмосфери на TrEs-2b складає 980 градусів за Цельсієм.

TrEs-2b в представлении художника. Хотя на самом деле она ещё чернее. Источник: https://www.rusdialog.ruTrEs-2b у виставі художника. Хоча насправді вона ще чорніша. Джерело: https://www.rusdialog.ru

55 Рака e

Це суперземля, що у сузір’ї сонцеподібної зірки 55 Раку А, її радіус приблизно у 2 рази більший земного, а маса становить 8-9 мас Землі. Відстань від 55 Рака e до її материнської зірки становить 0,0157 а.е., що у 60 разів менше відстані між Землею та Сонцем. Через це планета завжди однією стороною звернена до зірки, а друга сторона знаходиться у вічній темряві. На освітленій стороні температура становить 2400 градусів Цельсія, а на темній 1100. У результаті освітлена сторона планети є величезним океаном лави.

55 Рака e в представлении художника. Источник: wikipedia.org55 Рака e у виставі художника. Джерело: wikipedia.org

HD 189733

Це яскраво-блакитний газовий гігант, трохи більше Юпітера, що обертається навколо помаранчевого карлика. Спочатку вчені вважали, що блакитний колір HD 189733 вказує на наявність на ньому великої кількості води, але подальші дослідження показали, що колір планети обумовлений наявністю в атмосфері великої кількості силікатів мікрочастинок, які розсіюють синє світло. Фактично ці частинки аналогічні до розплавленого скла.

На HD 189733 постійно дме ураган, зі швидкістю вітру близько 9600 км/год, для порівняння найшвидший вітер, що зафіксований на  Землі, мав швидкість 408 км/год, що у 24 разу менший. Через це на планеті йде постійний горизонтальний дощ із мікроскопічних крапель розплавленого скла.

HD 189733 в представлении художника. Источник: wikipedia.orgHD 189733 у виставі художника. Джерело: wikipedia.org

PSR B1257+12

У цій системі є три підтверджені планети. Вони обертаються навколо пульсара – нейтронної зірки з величезною швидкістю обертання. Нейтронні зірки утворюються під час вибуху звичайної зірки з достатньою масою. При такому потужному вибуху планети, що знаходяться так близько до зірки, як у системі PSR B1257+12, мали б бути знищені, тому перед вченими стоїть питання: Звідки взялися ці планети? Основною версією є те, що вони утворилися вже після вибуху зірки з її уламків та речовини, що перетікала на пульсар з другої зірки системи, яка вже втрачена.

Планеты системы PSR 1257+12 в сравнении с Землёй. Источник: wikipedia.orgПланети системи PSR 1257+12 у порівнянні із Землею. Джерело: wikipedia.org

Оскільки планети в системі PSR B1257+12 обертаються навколо нейтронної зірки, то їх постійно обдає потужним потоком радіації: НВЧ-випромінюванням і потоками заряджених частинок. Це унеможливлює існування життя на поверхні планети.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *