Друга світова війна почалася на вісім років раніше – ще у 1931 році

Незважаючи на те, що жителі Центральної Європи переконані, що Друга світова війна почалася в нашому регіоні 1 вересня 1939 року з нападу Гітлера на Польщу, британський історик Річард Овері бачить це зовсім інакше.

Загально прийнята концепція початку Другої світової війни проста: Адольф Гітлер вторгся до Польщі, бо хотів захопити Східну Європу. Все, що сталося далі, є лише – часто непередбачуваними – наслідками цього кроку. Війна торкнулася практично всього світу і забрала життя 100 мільйонів – у п’ять разів більше, ніж під час Першої світової війни.

Проте британський історик Річард Овері, який є одним із найкращих експертів з цієї війни, кілька тижнів тому опублікував монументальну працю (майже 1000 сторінок), яка сильно спростовує цю усталену думку. Книга називається “Кров і руїни: Велика імперська війна, 1931-1945”, і, читаючи її, ми бачимо, наскільки сильно ми, жителі Центральної Європи, спотворюємо світову історію. У нас практично немає історичного досвіду з колоніалізмом, який століттями був рушійною силою історії.

Однак книга Річарда Овері йде врозріз не тільки з концепцією центральноєвропейців, але також із традиційним поглядом на війну, який переважав у країнах з колоніальними традиціями. Британський читач може бути здивований, дізнавшись, що британська героїчна боротьба проти Гітлера велася не лише через благородну ідею захисту демократії, а й через практичний інтерес до захисту своїх колоній, хоча в принципі вони були недемократичними.

Друга світова війна була у певному сенсі продовженням тієї, яка офіційно закінчилася в 1918 році, і Овері буквально говорить про «Другу Тридцятилітню війну» (першою була знаменита європейська релігійна війна 1618–1648 років). Його книга свідчить, що це твердження має глибоку логіку.

У 1911 році Британська імперія налічувала 400 мільйонів жителів і займала площу 31 мільйон квадратних кілометрів, що більш ніж у сто разів перевищувало розмір однієї лише Британії. Французи контролювали 100 мільйонів чоловік та у 20 разів перевищували територію Франції.

Перша світова війна була «війною імперій – або традиційних династій чи країн із заморськими територіями», – пише Овері.

Проти національних держав

Британці та французи бачили перемогу у цій війні як продовження своїх імперських амбіцій. Навпаки, Німеччина втратила невеликі колонії, які мали до того моменту. А Австро-Угорська імперія розпалася.

Тут ми мало про це знаємо, але поява національних держав у Центральній Європі в 1918 році була винятком зі світової точки зору. Цей «принцип самовизначення більше ніде не застосовувався», – пише Овері. Навіть президент США Вудро Вільсон, якому ми завдячуємо заснуванням Чехословаччини, насправді не був прихильником національних держав.

Коли вибухнула глобальна економічна криза, Німеччина, Японія та Італія погодилися з необхідністю змінити світовий порядок та заснувати його «на блоках імперій та їхніх великих армій». Вони розглядали імперську владу як «необхідну умову виживання нації».

Вони відродили термін «Lebensraum» (життєвий простір), написаний німецьким географом Фрідріхом Ратцелем у 1897 році. Він стверджував, що сучасні культури мають розширювати і захищати територію як джерело їжі для свого населення, що росте.

Японія першою вирішила збудувати нову імперію. За словами Овері, Друга світова війна фактично почалася ще в 1931 році, коли Японія вторглася до Китаю і за рік окупувала територію Маньчжурії розміром майже з усю Європу. Їй було достатньо армії в 150 000 чоловік, і під час цього вторгнення було втрачено лише 3 тисяч солдатів. Незабаром після цього Італія вторглася до Ефіопії та Лівії.

Однак, за словами Овері, три майбутні військові союзники – Японія, Італія та Німеччина – ще не мали чіткого уявлення про те, що робити далі: діяли інтуїтивно, щоб закріпити за собою сфери впливу».

За оцінками Італії, нові колонії прогодують до восьми мільйонів італійських фермерів; Японці розраховували, що п’ять мільйонів їхніх людей переїдуть до Маньчжурії. Гітлер також думав, що якщо він окупує Східну Європу, включаючи Росію, німці житимуть там, і у німецького народу буде достатньо їжі, щоб продовжувати збільшуватись.

New Colonies

Overy докладно описує, як лідери цих держав мріяли про розширення, але до ладу не знали, як це зробити. Він буквально пише: «Війну проти Польщі краще розуміти як заключний етап процесу 1930-х років, який був значною мірою неузгодженим кроком створення нових територіальних імперій, ніж як традиційну точку зору, яка розглядає це як початок Другої світової війни».

Він продовжує: «Майбутнє Другої світової війни було визначено не амбіціями Німеччини у Східній Європі, а англо-французькою декларацією від 3 вересня 1939 року. З цього моменту Німеччина – з її точки зору – опинилася в стані війни з зовнішніми силами». Гітлер був переконаний, що це сталося через інтриги євреїв, і тому він раптово почав вести одразу дві війни – «одну проти імперських ворогів Німецької імперії, а іншу проти євреїв».

Перший рік війни виглядав багатообіцяючим для італійців та німців, у червні 1940 року на карті Муссоліні та Гітлер розділили Африку: північ і захід належали італійцям, країни Африки на південь від Сахари – німцям. З 1931 року японці, італійці та німці окупували величезні території – на відміну від старих імперій, які десятиліттями робили аналогічні завоювання.

Там одразу почали будувати свої силові структури, що супроводжувалося величезною кількістю жертв серед місцевого населення. Різниця полягала в тому, що японці сприймали китайців та інші азіатські народи як «молодших братів», щоб правити, німці та італійці планували винищити завойовані народи і окупувати територію зі своїми народами. Однак це не означає, що на практиці японці були кращими. Тільки на острові Ява загинуло три мільйони людей – вони померли з голоду, бо японці забрали собі врожай.

Проте всі три держави зіткнулися з логістичними проблемами щодо адміністративного та владного контролю над завойованими територіями. Гітлер, ґрунтуючись на британському досвіді Індії, припускав, що коли він завоює Росію і перетворить її на німецьку колонію, йому знадобиться 250 000 чиновників і солдатів. Фактично, він не мав можливості зробити це. За словами Овері, наприклад, лише 79 німецьких поліцейських та службовців контролювали адміністрацію Глибоківського району Білорусі з населенням 400 тисяч осіб. За всю окупацію російських територій із населенням у 55 мільйонів осіб лише 30 тисяч німецьких поліцейських та чиновників контролювали використання ресурсів – від збирання врожаю до видобутку сировини.

Однак плани Німеччини на майбутнє все ж таки мали досить чіткі обриси. Гітлер, безперечно, хотів убити більшу частину слов’ян: план грудня 1942 року передбачав ліквідацію чи переміщення 85 відсотків поляків, 50 відсотків чехів та мешканців Прибалтики, 75 відсотків білорусів та 65 відсотків українців. Усього мало бути 48 мільйонів «неповноцінних рас». Він не включив євреїв до цього числа, тому що розраховував на їхнє повне винищення.

Але вже під час війни німці посилено шукали у Східній Європі людей з німецьким корінням, які мали стати основою майбутніх колоністів посеред Слов’янського моря.

“Мета полягала в тому, щоб створити артерії німецької крові, що протікають через велике слов’янське тіло, побудувати для них поселення приблизно через кожні 100 кілометрів, які будуть під захистом СС”, – пише Овері. План також передбачав створення міст із населенням 20 000 осіб, оточених німецькими селами як валом.

Генріх Гіммлер припускав, що Німеччина правитиме Східною Європою ще 500 років, за цей час німецька нація збільшиться до 600 мільйонів.

Японці думали так само. Військові успіхи настільки надихнули командування армією, що японський адмірал написав у щоденнику: «Куди ми йдемо далі? В Австралію? До Індії? Захопити Гаваї? »

Остання імперська війна і чим усе скінчилося

Переломний момент настав у 1942 році, і Овері у своєму великому огляді зазначає, що у різних частинах світу відбулися три ключові битви, втрати в яких призвели до здачі переможених через три роки. Це були битви за Гуадалканал у Тихому океані, єгипетське місто Ель-Аламейн та російський Сталінград. Кожна з цих битв була різною і стратегічно нерівнозначною, але битва за Сталінград була воістину грандіозною. До того часу, особливо японці та німці координували свої стратегії, «після Сталінграда їм було ясно, що відтепер усі борються за збереження своєї імперії», – пише Овері.

Але Овері також приділяє пильну увагу переможцям війни, у якій британці та французи твердо вірили, що вони збережуть свої імперії та повернуть колонії. Ось чому в грудні 1941 року Черчілль погодився з тим, що Європа є пріоритетом, але наполягав на тому, щоб насамперед зосередити увагу на Середземномор’ї та Північній Африці. Британці хотіли утримати Близький Схід (і, звичайно, Індію) за будь-яку ціну, але почали стикатися з протидією з боку президента США Рузвельта та російського лідера Сталіна.

Американці та росіяни не бачили майбутнього у світі, розділеному на блоки імперій, і поки Рузвельт і Сталін обговорювали майбутнє світу, Черчілль бурмотів: «Ніхто нічого не забере у Британської імперії без війни».

Але Черчілль помилявся. «Поразка італійської, німецької та японської імперій у 1945 році викликала сильну опозицію імперіалізму, якому все ще сприяли переможці війни – британці, французи та звільнені бельгійці та голландці», – пише Овері.

Потрібно було ще 20 років, щоб імперії остаточно розвалилися, і хоча Овері тримається на відстані, з його книги видно, що він  не був прихильником колоніалізму. Друга світова війна почалася в 1931, як спроба побудувати нові імперії з новими колоніями, які були завойовані за рахунок старих. Однак із закінченням війни розпочався світовий процес деколонізації та розпаду всіх імперій.

З іншого боку: війна створила дві великі держави – Радянський Союз та США. Оверс визнає, що Радянський Союз створив зону держав, якими керував, і що Сполучені Штати стали «імперією військових баз» (понад 700 у 38 різних державах), він каже, що їх не можна порівнювати з Великобританією та Францією.

Друга світова війна була “останньою імперською війною”, – пише Овері. Але щоб зрозуміти це, «ми маємо відмовитися від традиційної хронології та зосередитися на тому, що їй передувало – на подіях у Китаї, Південно-Східній Азії, Східній Європі та на Близькому Сході». Її, навіть, можна розглядати як «другу тридцятирічну війну», а три десятиліття першої половини 20 століття можна розглядати, як «останній етап кризи імперій». Овері визнає, що його підхід трохи нетрадиційний, але він також переконливий завдяки пристойній кількості фактів, даних та окремих подій, пов’язаних із монументальним твором.

Друга світова війна   має ще одну важливу перевагу для читача Центральної Європи: ми, у яких немає колоніального менталітету (ні завойовники, ні жертви), можемо завдяки цій книзі зазирнути в колективну свідомість великих націй, що несуть колоніалізм – чи то гордо чи то сором’язливо. Так ми зможемо краще зрозуміти нинішній світ, тому що тінь 20 століття довга.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *