6 звичок, через які людина залишається бідною

Фінансова ситуація кожної людини залежить від способу життя та поведінки з грошима.

Нерідко люди з однаковим достатком мають різні рівні життя. Одні завдяки економії та плануванню бюджету примножують заощадження. Іншим не вистачає грошей на життя.

Щоденне повторення мантри про брак коштів

Деякі люди схильні часто думати про брак коштів та повторювати це друзям та родичам. Після такої поведінки розвивається дріб’язковість, люди й самі починають вірити у свою фінансову безперспективність, пояснюють психологи.

«З одного боку, людина показує оточуючим свою фінансову неспроможність. Її починають сприймати як проблемну та неуспішну. З іншого боку, вона блокує для себе і великі заробітки, і купівлю речей, які не належать до групи першої потреби».

Задоволення миттєвих потреб

Більшість людей схильна бездумно витрачати гроші на те, що принесе задоволення на 10-20 хвилин. Це покупка кави в кавомобілі, пива, цигарок, солодощів. На такі звички люди витрачають мінімальну зарплату на рік, порахували в компанії AFS.

«Наприклад, той, хто раз на кілька днів купує каву біля свого місця роботи, за рік витрачає близько 3-4 тисяч грн. Хто звик майже щовечора пити пиво з чіпсами, за рік позбавляється близько 7 тисяч. Є люди, які звикли їздити скрізь на авто. За короткі поїздки, які можна було замінити на ходьбу, вони також викидають тисячі гривень. Таке недбале ставлення до грошей заважає більшості українців економити та досягати своєї фінансової мети».

Спонтанні покупки

На незаплановані покупки зазвичай витрачають на третину більше, ніж заплановані щотижневі закупівлі.

«Особливо шкодить сімейному бюджету придбання різних речей не першої необхідності. Наприклад, якихось речей у підземному переході дорогою на роботу чи солодощів на касі в супермаркеті».

Нерідко зробити спонтанну покупку людей підштовхують акції та знижки.

«Люди піддаються маркетинговому ходу торгових мереж і часто купують мотлох або беруть значно більше продуктів чи речей, ніж їм потрібно. Ті, хто не може контролювати себе, побачивши акційну пропозицію, приречені щомісяця спускати зайві гроші», – каже фахівець.

Відсутність життєвого плану

Жодна людина не може заощаджувати кошти просто так. Має бути кінцева мета – придбання у майбутньому житла чи автомобіля, проведення відпустки за кордоном, зміна техніки у будинку чи відкриття бізнесу.

«Важливо мати фінансовий план. Проте особистого фінансового плану не може бути без виділення життєвих пріоритетів. Тому люди, які не мають чіткої мети, зазвичай живуть одним днем, витрачають усе, що заробили і не намагаються знайти додаткові джерела доходу. На жаль, таких більшість. Людина ніколи не стане забезпеченою без плану, маючи середні доходи».

Фінансовий план повинен включати як великі покупки, заощадження, так і дрібні щоденні дії з грошима – список для походу в магазин, список знайомих, кому треба подарувати подарунок, вважає фахівець. За його спостереженнями, люди, які живуть за фінансовим планом, економлять від 20 до 25% свого доходу.

«Непрогнозованість навіть у мінімальних витратах – це завжди шлях до бідності. Наприклад, людина, яка йде до супермаркету і не може передбачити, що треба буде продукти у щось класти, купує на касі пакети. За рік витрачає на них від 400 до 600 гривень.

Систематичне використання кредитки

Кредитка – це чудовий інструмент для того, щоб миттєво отримати необхідні кошти. Однак люди, які часто її використовують, приречені мати величезні витрати.

«Річ у тому, що користування кредиткою дуже дороге – понад 50% річних. Плюс – плата за використання – від 70 до 200 гривень на рік. Також психологічно витрачати банківські кошти значно легше, ніж свої. Тому люди активніше їх використовують. Навіть у тих випадках, коли можна було б і утриматися від покупок».

Купівля брендових речей

Серед українців більшість людей, маючи зовсім скромні прибутки, намагаються купувати техніку та одяг іменитих брендів.

«Це філософія бідних. Вони намагаються через покупку іміджевого телефону за свої 3-4 зарплати наблизитись до побуту багатих людей. Це стосується більшості покупок. Деякі замість нового автомобіля простішої марки купують 10-річний БМВ, щоб круто виглядати. А потім пів зарплати щокварталу віддають на ремонт тієї машини».

«Ми живемо у світі глобалізації технологій та великого вибору товарів. Безглуздо купувати собі дорогий німецький дриль, щоб раз на рік прикрутити карниз чи поличку у квартирі. Краще в такому разі купити китайську в 5 разів дешевшу. Це саме стосується й іншої техніки», – каже він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *