Паралельні всесвіти: фантастика чи наукова гіпотеза

Паралельні світи часто стають головною темою фантастичних оповідань, фільмів, незвичайних міських легенд. Але насправді гіпотеза про наявність принципово інших всесвітів, що народилися разом із нашим, давно обговорюється у науковому світі. У неї є як противники, так і прихильники, а деякі космічні феномени можуть бути витлумачені як прояви паралельних світів, які деякий час тому взаємодіяли з нашим. Давайте докладніше розберемося, про що йдеться.

Близько 13 мільярдів років тому наш Всесвіт виник у результаті катаклізму, що називається Великим вибухом. Спочатку він був стиснутий до точки з величезною температурою та щільністю. У точці було зосереджено весь теперішній нині простір та енергія. За час, менш ніж сота частка секунди, ця точка раптом значно збільшилася в розмірах — уявіть собі, що миттєво рисове зерно розпухло до розмірів Сонця. Приблизно так виглядало народження космосу, частиною якого сьогодні  є ми.

Математичні моделі показують, що під час цього процесу міг з’явитися не тільки наш Всесвіт, а й кілька інших. З іншими законами природи, властивостями матерії та випромінюванням, навіть додатковими вимірами. Тому обмін речовиною з паралельними світами виглядає неможливим, там взагалі може не бути речовини, лише випромінювання.

На цій фотографії — не лише зірки, а 200 галактик із над скупчення, що знаходиться далеко за межами Чумацького Шляху. Це лише невелика частина гігантської структури (Фото NASA/JPL-Caltech/University of Wisconsin)

 Після Великого вибуху матерія в нашому Всесвіті розподілилася більш менш рівномірно, про це свідчить аналіз радіовипромінювання космосу і розташування галактик, що витягнулися химерним візерунком по всьому небосхилу. Вони утворюють структуру, схожу на павутиння. Проте подекуди такий порядок явно порушується. Деякі астрофізики та теоретики вбачають у цьому вплив тих самих паралельних світів з іншою фізикою.

Так, на великій відстані від Землі знаходиться область Всесвіту, де на мільярди світлових років дуже мало галактик – так званий супер-увійд. Подібна аномалія не є характерною для «рівномірного» космосу. З 2012 року обговорюється природа скупчення квазарів Huge-LQG (молодих та яскравих галактик з величезними чорними дірками у центрі). Те, що ці світи зустрічаються групами, було відомо і раніше, але скупчення Huge-LQG вражає масштабом.

Фізик-теоретик Райнер Дік вважає, що всі ці феномени просто сліди об’єктів паралельних всесвітів, які ми можемо спостерігати через взаємодію наших світів у далекому минулому. Уявіть собі безліч мильних бульбашок, які мчать за вітром і іноді стикаються, але не лопаються. Опинившись усередині однієї з таких бульбашок, ми побачили б, як щось стикнулося з його поверхнею, залишивши брижі або потоки. Можливо, ми навіть помітили б вміст сусіднього міхура. Аналогія дуже груба, але зміст передає правильно.

На жаль, поки що ні спростувати, ні підтвердити цю сміливу гіпотезу ми не можемо. Але хто знає, які відкриття на нас ще чекають завтра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *